Μους λευκής σοκολάτας με βάση μελομακάρονου!


   Να το λοιπόν και το 2013 ξεπρόβαλε ζωντανό και χαρούμενο να μας υποδεχτεί με γέλια και χαρές με φαγοπότια και ξέγνιαστες στιγμές που...
θα μας μείνουν αξέχαστες κυρίως χάριν της γλυκιάς αίσθησης που μας αφήνουν στο μυαλό αλλά και στην γεύση! Και μιλώντας για γεύση και μάλιστα  γλυκιά, εκτός από την βασιλόπιτα που παραδοσιακά γευόμαστε τα πρώτα λεπτά της νέας χρονιάς (προσωπικά προτιμώ την τύπου τσουρέκι που είναι πιο γευστικό)






(το συγκεκριμένο είναι από το ζαχαροπλαστείο Lido που παραδοσιακά το προμηθευόμαστε στις γιορτές και είναι πραγματικά υπέροχο!
http://stilitis.blogspot.gr/2009/04/lido.html )


μετά από το λουκούλειο γεύμα της Πρωτοχρονιάς είναι ωραίο να απαλύνουμε τον ουρανίσκο μας με ένα ελαφρύ και πολύ εύγευστο επιδόρπιο που θα κλέψει τις εντυπώσεις και θα τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο ένα γιορτινό γεύμα.

  Κατά καιρούς σκεφτόμουν διάφορες επιλογές για επιδόρπιο που συνήθως ήταν βαριές για επιστέγασμα ενός γεύματος και γι'αυτό κατέληξα στο να φτιάξω μια μους λευκής σοκολάτας στρατσιατέλα με βάση μελομακάρονου ποτισμένου με κονιάκ σερβιρισμένο με λιωμένη σοκολάτα υγείας. Το αποτέλεσμα το βλέπετε παρακάτω :




Υλικά :

200 γρ κουβερτούρα λευκής σοκολάτας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λευκή στρατσιατέλα που κυκλοφορεί στο εμπόριο ή σε αναλογία 50/50)
400 ml κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
3 κρόκοι αυγών
50 γρ ζάχαρη άχνη (περίπου μισό φλιτζάνι)
5-6 μελομακάρονα θρυμματισμένα 
4-5 κουταλιές της σούπας κονιάκ
100 γρ κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας
1 φλιτζάνι γάλα


Λιώνουμε σε μπεν μαρί την λευκή σοκολάτα τοποθετώντας την σε ένα σκεύος πάνω σε νερό που βράζει προσέχοντας να μην ακουμπά ο πάτος του σκεύους το νερό ( γιατί αν πάρει υγρασία η κουβερτούρα χαλάει η υφή της και είναι κοινώς για πέταμα οπότε το ξαναπάμε από την αρχή).
  Απομακρύνουμε την σοκολάτα από την φωτιά και χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη στο μίξερ μέχρι να πήξει. Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν και τους προσθέτουμε στην ελαφρώς κρυωμένη σοκολάτα και εν συνεχεία ανακατεύουμε την σοκολάτα με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Λιώνουμε την μαύρη σοκολάτα σε μπεν μαρί και στην συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και προαιρετικά  λίγο κονιάκ. Θρυμματίζουμε τα μελομακάρονα και τα ποτίζουμε με το κονιάκ. Παίρνουμε ποτήρια η μπολάκια και τοποθετούμε αρχικά τα θρυμματισμένα μελομακάρονα και μετά την μους προσθέτοντας και λίγα μελομακάρονα στο εσωτερικό της μους και γαρνίρουμε με την λιωμένη μαύρη σοκολάτα.



Κάποια tipps λοιπόν για να σας πετύχει η συνταγή και μην έχετε τρεχάματα γιορτιάτικά είναι αρχικά να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά γιατί διαφορετικά δεν θα σας πήζει η σαντιγύ και αν με πολύ κόπο σας πήξει θα είναι κάπως νερουλή η μους οπότε αγοράστε την κρέμα που χρησιμοποιούν για γλυκά.
Επίσης προσοχή όταν λιώνετε την σοκολάτα να μην έρθει σε επαφή με υγρά υλικά και υγρασία γιατί όπως προανέφερα δεν θα μας κάνει το χατίρι η κουβερτούρα να λιώσει όπως θέλουμε.
Επίσης για καλύτερα αποτελέσματα πριν χτυπήσετε την κρέμα γάλακτος βάλτε τον κάδο για λίγη ώρα στο ψυγείο. Θα πήξει έτσι πιο ωραία η κρέμα γάλακτος.


Καλή επιτυχία 

και 


Καλή Χρονιά!


                                                                                          Γιώργος Γκεβρέκης