Ρολά κανέλας με σοκολάτα και καρύδια





      Τα ρολά κανέλας συνοδεύουν τέλεια τον καφέ ή το τσάι και είναι πολύ νόστιμα και αφράτα σαν ψωμάκια ενισχυμένα με σοκολάτα και καρύδια! Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα στην προετοιμασία και αποτελούν ιδανική λύση για να πρωινό. Αν βρείτε στην αγορά και το marple syrup που προτείνει η συνταγή θα γίνουν εξαιρετικά και θα μελώσουν ακόμα καλύτερα. Μοιάζουν κάπως με τα ρολά κανέλας που φτιάχνουν γνωστά καταστήματα στην Αθήνα (ξέρετε ποια εννοώ) αλλά εδώ έχουμε τα σπιτικά έτοιμα από τα χεράκια σας μόλις βγήκαν απ'τον φούρνο απολαύστε τα!

                                                                                                       Γιώργος Γκεβρέκης

Cinnamon swirls/ Ρολά κανέλας με σοκολάτα και καρύδια
Υλικά
Για την ζύμη/for the dough :
450 γρ. αλεύρι δυνατό/ strong white bread flour
2 κουτ.γλυκού κανέλα/ 2 tsp cinnamon
50 γρ.βούτυρο ανάλατο/ unsalted butter
50 γρ.μαύρη ζάχαρη/ καστανή ζάχαρη/ caster sugar
1 σακουλάκι ξερή μαγια/ 1 sachet dried yeast
1 κρόκος αυγού/ egg yolk
120 ml νερό/ water
60 ml γάλα/milk
45 ml μέλι/ marple syrup




Για την γέμιση/ for the filling :

40 gr ανάλατο βούτυρο/unsalted butter
50 gr μαύρη ζάχαρη/ muscovado sugar
175 gr θρυμματισμένη σοκολάτα/ chocolate chips
75 gr χοντροκομμένα καρύδια/ chopped walnuts



Εκτέλεση :

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με την κανέλα προσθέτοντας το βούτυρο έτσι ώστε να πάρει την υφή σαν από ψίχουλα ψωμιού.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη με την μαγιά. Αναμιγνύουμε τον κρόκο αυγού μέσα στο γάλα με το νερό και σιγά σιγά το προσθέτουμε στα στεγνά υλικά και ζυμώνουμε έτσι ώστε να γίνει μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Έπειτα ανοίγουμε την ζύμη σε ένα ορθογώνιο φύλλο 40Χ30 cm.


Για την γέμιση :
Απλώνουμε με το πινέλο την ποσότητα του λιωμένου βουτύρου και μετά απλώνουμε ισόποσα την μαύρη ζάχαρη τα chips σοκολάτας και τα χοντροκομμένα καρύδια.
Τέλος φτιάχνουμε ένα ρολό με την ζύμη και το κόβουμε σε 12 κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος και τα αφήνουμε για 1 1/2 ώρα σε ένα θερμό μέρος μέχρι να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Ψήνουμε τα ρολά για 20-25 λεπτά σε βουτυρωμένο ταψί μέχρι να ροδοκοκκινίσουν προσθέτουμε και το μέλι ή το σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστά και είναι έτοιμα αχνιστά 

και λαχταριστά να τα απολαύσετε!


Shift the flour and cinammon into a bowl,then rub in the butter with our fingertips until the mixture resembles coarse breadcrubs.

Stir in the sugar and yeast. In a jug or bowl, beat the egg yolk with the water and milk, then gradually stir in the dry ingredients.
Knead the dough on a lightly floured surface until smooth, then roll out to a rectangle measuring about 40x30 cm
For the filling, brush the dough all over with the melted butter and then springle evenly with the sugar, chocolate chips and chopped nuts.
Roll up the dough from one long side then cut in 12 slices. Pack close together in the tin, cuts sides up. Cover and leave in a warm place for about 1 1/2 hours, until well risen and springly. Preheat the oven to 220 degrees.


Bake for 20-25 minutes, until golden brown. Remove from the tin and cool on a wire rack. Brush with maple syrup ( or honey) while still warm. The swirls are ready to serve enjoy!