ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΟΥΖΙΝΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ


  3 2 1 είμαστε στο αέρα! Ήρθε ή στιγμή λοιπόν το sweetopia να παρουσιαστεί και σε ραδιοφωνικό κοινό μέσα από τα ιντερνετικά "ερτζιανά" του ilioupolisonline.gr και την εκπομπή Κουζινομπερδέματα! Η πρόσκληση ήρθε από την αγαπητή μου φίλη Νάντια Καπατσώρη που μαζί με τον Λεωνίδα Παπαγιαννόπουλο μας ξεναγούν κάθε Σάββατο στη 13:00 ακριβώς στα μονοπάτια των πανέμορφων περιοχών της Ελλάδας και μέσα από πεντανόστιμες συνταγές μας παρασύρουν σε ένα γευστικό ταξίδι με πολλές εκπλήξεις! 
  Αυτή την φορά όμως οι αναζητήσεις μας οδήγησαν στους δρόμους της σοκολάτας της πρωταγωνίστριας των γλυκών μας ατασθαλιών. Μέσα από μια ιστορική επισκόπηση ξεκινήσαμε από τις απαρχές της ιστορίας του κακάο στην Λατινική Αμερική και την περιπέτεια που το οδήγησε μέχρι τις λαχταριστές βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων της Ευρώπης. 





"Πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις εντόπισαν ίχνη από κακάο στο βόρειο τμήμα του σημερινού Μπελίζ (Κεντρική Αμερική) που χρονολογούνται από το 600 π.Χ. Μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, οι Μάγια καλλιεργούν το κακαόδεντρο και το κάνουν γνωστό στους Τολτέκους και στους Αζτέκους.
 Ο Κετζακοάτλ ("Φίδι με Φτερά") είναι για τους Αζτέκους θεός που λατρεύουν ,κηπουρός του παραδείσου και φύλακας του κακαόδεντρου. Αυτό το δέντρο δεν είναι όπως όλα τα άλλα καθώς οι σπόροι του χρησιμεύουν ως νόμισμα και χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία ενός θρεπτικού και τονωτικού ροφήματος, της σοκολάτας. Η σοκολάτα εμπλουτίζεται από τον απλό λαό με μπαχαρικά και καταναλώνεται καθημερινά με την καλαμποκόσουπα, ενώ ο αυτοκράτορας την απολαμβάνει κατά την διάρκεια μεγαλοπρεπών δεξιώσεων και ερωτικών συνερεύσεων. Σύμφωνα με τον Φερνάντο Κολόμβο, γιο και συνταξιδιώτη του Χριστόφορου Κολόμβου, η πρώτη γνωριμία των Ισπανών με το κακάο έγινε στις 30 Ιουλίου του 1502 στην νήσο Γκουαναχά (που τότε ονομαζόταν νήσος Πίνος), όταν είδαν εμπόρους Μάγια να μεταφέρουν κόκκους κακάο.





  Φαίνεται ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν είχε καμιά συνέχεια, διότι αντίθετα με τον μύθο, δεν έφερε ο Χριστόφορος Κολόμβος στην Ευρώπη τους πολίτιμους κόκους, αλλά ο Ερνάν Κορτές, το 1528. Το 1519, όταν ο Κορτές αποβιβάστηκε στην ακτή του Ταμπάσκο, επιχειρώντας την κατάκτηση του σημερινού Μεξικού, αντιλήφθηκε αμέσως τα άπειρα αποθέματα του "καστανού χρυσού". Οι Ισπανοί κατακτητές υιοθετούν και προσαρμόζουν την συνταγή των Αζτέκων στα γούστα του γλυκαίνοντάς τη με ζάχαρη. Τα πρώτα φορτία με κόκκους φτάνουν στην Ισπανία το 1580 μαζί με το μυστικό της παρασκευής του ροφήματος, και εργαστήρια σοκολάτας κάνουν την εμφάνισή τους στην Ιβηρική Χερσόνησο. Οι εμπορικές συναλλαγές, η περιέργεια των ταξιδευτών και οι βασιλικές συμμαχίες θα κάνουν να εκτιμηθεί σ'ολόκληρη την Ευρώπη το νέο αριστοκρατικό και εκλεπτισμένο ρόφημα, που έχει την φήμη ότι είναι αφροδισιακό και πηγή ηδονής."
   Η συζήτηση κύλησε ευχάριστα με την παρέα του Λεωνίδα και της Νάντιας που με υπόκρουση μουσικές σχετικές με σοκολάτα ασχοληθήκαμε και με τις ευεργετικές ιδιότητες του κακάο καθώς η μαύρη σοκολάτα θεωρείται φυσική πηγή αντιοξειδωτικών.Η καφεϊνη και η θεοβρωμίνη, που περιέρχονται στο κακάο, διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ θεωρούνται "κλειδί" για την βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Πιστεύεται επίσης, ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή με ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση. 

Ο Λεωνίδας Παπαγιαννόπουλος επί το έργον

 Ο λόγος λοιπόν στα γλυκά και αφού μας άνοιξε η όρεξη όπως και των ακροατών για σοκολάτα, δεν μπορούσαν να λείπουν και οι σοκολατένιες συνταγές. Ξεκίνησα έτσι με την πολυαγαπημένη συνταγή του devil's cake που φτιάξαμε και στις "Γλυκές αναζητήσεις" στο youtube. Η όρεξη για σοκολάτα ανέβηκε στο κατακόρυφο με μια ακόμη λαχταριστή συνταγή που απολαύσαμε και υπάρχει και στο παρόν site και δεν είναι άλλη από την τούρτα Oreo που πολύ γρήγορα και οικονομικά μπορείτε να φτιάξετε μέσα σε λίγα λεπτά! Δεν μπορούσε να λείπει από το συνταγολόγιο και μια υπέροχη συνταγή για brownies σε μια νηστίσιμη εκδοχή που θα εκπλήξει με την νοστιμιά της! (τις παραπάνω συνταγές μπορείτε να τις βρείτε στο site στην επιλογή σοκολάτα στο πάνω μέρος της οθόνης)

  Και αν νομίζετε ότι η σοκολάτα σχετίζεται πάντα με κάτι γλυκό, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε καθώς το ραδιοφωνικό δίδυμο της Νάντιας και του Λεωνίδα στο ilioupolisonline.gr μας πρότεινε μια συνταγή που συνδυάζει το συκώτι με την σοκολάτα! Για να δούμε παρακάτω την συνταγή: 

                    ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ

        Υλικά




  • 4 κομμάτια συκώτι
  • 100 γρ. μπέικον
  • 25 γρ. κουβερτούρα
  • 4 κουταλιές μπαλσάμικο ξίδι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • Ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Ροζ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 κ.γ κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • Αλάτι

        Εκτέλεση


 Αλατίζουμε το συκώτι και το πασπαλίζουμε με μπόλικο μαύρο πιπέρι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε το συκώτι όσο μας αρέσει (καλό είναι να το αφήσουμε ζουμερό). Το βγάζουμε από το τηγάνι και το κρατάμε ζεστό. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το μπέικον μέχρι να ξεροψηθεί, το βγάζουμε και το κρατάμε και αυτό ζεστό. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος και σε χαμηλή φωτιά βάζουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, την σοκολάτα, το κόκκινο πιπέρι και αντιστοιχες ποσότητες ροζ και μαύρου πιπεριού. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτουμε 2 κ.σ ζεστό νερό. Μόλις η σάλτσα μας γίνει λεία και ρευστή είναι έτοιμη. Για το σερβίρισμα, βάζουμε στο πιάτο ένα κομμάτι συκώτι, προσθέτουμε το μπέικον και τέλος περιχύνουμε με σοκολάτα. Σερβίρεται όσο είναι ζεστό.



Η Νάντια Καπατσώρη


Μετά από αυτή την συνταγή μπορώ να πω ότι έχουμε πλέον ένα πλήρες γεύμα με κυρίως πιάτο και επιδόρπιο! Μετά από όλα αυτά ήταν λογικό η κουβέντα να φέρει στο προσκήνιο το θέμα των αφροδισιακών ιδιοτήτων της σοκολάτας και του κατά πόσο μας φτιάχνει την διάθεση η κατανάλωση της. Αναφερθήκαμε σε ταξίδι του Λεωνίδα στην Ελβετία και σε δική μου εξόορμηση στο Αμστερνταμ και με γέλια και πλήθος σχολιών και καλής διάθεσης φτάσαμε στο κλείσιμο της εκπομπής. Το ευχάριστο κλίμα της εκπομπής με το χιούμορ της Νάντιας και του Λεωνίδα  με έκανε πραγματικά να ξεχάσω πότε πέρασε η ώρα και έπρεπε να αποχαιρετίσουμε τους ακροατές καθώς η ώρα πλησίαζε 14:00.




Είμαστε στον αέρα!

  Η εμπειρία μου από την συμμετοχή μου στην εκπομπή Κουζινομπερδέματα του ilioupolisonline.gr  ήταν πραγματικά πολύ  ευχάριστη! Παρόλο που ήμουν κάπως αγχωμένος πριν αρχίσει η εκπομπή, η Νάντια και ο Λεωνίδας με έκαναν να αισθανθώ σαν το σπίτι μου  και να αποβάλλω το άγχος και να μπω στο ευχάριστο κλίμα της εκπομπής και με τις μουσικές του Λεωνίδα να χαλαρώσω και να απολαύσω το ραδιοφωνικό δίδυμο που μας δίνει ραντεβού κάθε βδομάδα με τα γευστικά τους ταξίδια!





Το ραδιοφωνικό δίδυμο στα Κουζινομπρδέματα



 Το ακουστικό αποτέλεσμα της εκπομπής μπορείτε να το ακούσετε στο ακόλουθο Link



Ελπίζω να απολαύσετε την εκπομπή όπως και εγώ και μην ξεχνάτε να δημιουργείτε και να έχετε έμπνευση σε ότι και αν κάνετε!



                                                    Καλά γλυκομαγειρέματα!


                                                                                                                   Γιώργος Γκεβρέκης