Κέικ γενεθλίων με αμυγδαλόπαστα




       Μια και πλησίαζαν τα γενέθλιά μου σκεφτόμουν να φτιάξω κάτι εντυπωσιακό και νόστιμο παράλληλα που όμως να μην είναι βαρύ σαν γλυκό όπως μια τούρτα ενδεχομένως. 'Ετσι έφτιαξα αυτό το κέικ με επίστρωση μαρμελάδας rasberry και επικάλυψη αμυγδαλόπαστας γνωστής διεθνώς ως marzipan. Χρησιμοποίησα 2 ειδών αμυγδαλόπαστες, μια έτοιμη του εμπορίου και μια ποσότητα που έφτιαξα ο ίδιος.
   Η συμβουλή μου είναι αν επιχειρήσετε να φτιάξετε αμυγδαλόπαστα να είστε πολύ προσεκτικοί με το υγρό υλικό που θα χρησιμοποιήσετε (ασπράδια αυγών) καθώς ενδέχεται να σας βγει αρκετά υδαρές. Στην περίπτωση αυτή προσθέστε παραπάνω τριμμένο αμύγδαλο. Επίσης το αμύγδαλο πρέπει να είναι πάρα πολύ ψιλοκομμένο έτσι ώστε στην τελική της μορφή η αμυγδαλόπαστα να έχει την υφή πλαστελίνης έτσι ώστε να πλάθεται εύκολα και να μην σπάει στα χέρια.Αν αρχίζει να γίνεται πιο μαλακό από ότι πρέπει βάλτε το στο ψυγείο για λίγη ώρα να σφίξει. Ως προς την διακόσμηση και τα χρώματα μπορείτε να πειραματιστείτε με οποιαδήποτε σχέδια έχετε έμπνευση και να χρησιμοποιήσετε ότι μαρμελάδα προτιμάτε!

                                                                                     Γιώργος Γκεβρέκης





      Υλικά 

190 γρ. κουβερτούρα 50-55 % chocolate 
160 γρ. βούτυρο αγελάδος/ butter
200 γρ. ζάχαρη/ sugar
6 αυγά/ eggs
160 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις/ all purpose flour

Για την επικάλυψη/ for the icying

200 gr. μαρμελάδα της αρεσκείας σας/ jam of your preference
2 δόσεις μαρτσιπάν ( μία δόση είναι 500 γρ και αποτελείται από 250 γρ αμυγδαλόσκονη, 250 γρ ζάχαρη άχνη και 2 ασπράδια αυγών. Τοποθετούμε στο μούλτι τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα με την ζάχαρη άχνη και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν πούδρα. Στην συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά τα ασπράδια και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει την υφή πλαστελίνης/ one dose of marzipan can be made with 250 gr almond powder, 250 gr icying sugar and 2 egg whites. Pulverize the almonds with the icying sugar and then mix the egg with the mixture till is quite stiff like plasteline.)
 2 colours of your preference


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και απλώνουμε σε μια λαδόκολλα ένα τσέρκι διαμέτρου 24  εκ. ή εναλλακτικά ένα ταψί ίδιων διαστάσεων. Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Σε ένα κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι το μέιγμα να γίνει σαν κρέμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στην στην συνέχεια την λιωμένη κουβερτούρα και το αλεύρι. 
  Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι και να μην έχει υπολείμματα όταν το βγάζουμε. Το αφήνουμε μια ώρα να κρυώσει. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με την μαρμελάδα. Φτιάχνουμε το μαρτσιπάν, το χωρίζουμε στην μέση και ανοίγουμε το ένα κομμάτι σε φύλλο πάχους 3 εκ. (προαιρετικά το χρωματίζουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής).To σηκώνουμε και καλύπτουμε με αυτό όλο το κέικ. Το δεύτερο κομμάτι το χωρίζουμε σε άλλα 2 κομμάτια και το πιο μεγάλο αφού το χρωματίσουμε, το ανοίγουμε σε φύλλο 3 εκ και με κουπάτ κόβουμε σχέδια της αρεσκείας μας. Το αλείφουμε με λίγο νερό από την μία πλευρά και τα κολλάμε γύρω από το κέικ. Το υπόλοιπο μαρτσιπάν το πλάθουμε σε μακριά λωρίδα και το τυλίγουμε στο κέικ σαν κορδέλα.
  Preheat the oven in 170 degrees. Melt the chocolate in bain marie. In a mixer beat the butter with the icying sugar for 5 minutes till soft and creamy. Add one by one the eggs and then the melted chocolate and the flour.
 Empty the mixture in a circular mold (24 cm) and bake for 50-60 minutes till you sink a knife in the cake and there is no pastry remains on it. Leave it to cool. Spread the jam all around over the cake.We make the marzipan, separate it in 2 parts and make a sheet of marzipan 3 cm thick and cover with this all the cake. With the second part colour the marzipan with 2 colours and cut in shapes of your preference. With the leftover knead a cord and wrap it around the cake.

     Enjoy!