Σε μια σοκολατερί του Βερολίνου!





     Οι δρόμοι που λέτε με οδήγησαν στο Βερολίνο και μετά από ολιγόωρη πτήση βρέθηκαμε εγώ και οι φίλοι μου σε μία από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου, την πρωτεύουσα της αρχιτεκτονικής bauhaus, των περίφημων Μουσείων της αλλά της λαχταριστής σοκολάτας της! Αφού λοιπόν περιηγηθήκαμε  στην περιοχή unter den Linden, με την πύλη του Βραδεμβούργου και το εντυπωσιακό κοινοβούλιο γνωστό γερμανιστί ως Reichstag και χαθήκαμε για ώρες στα μουσεία θαυμάζοντας τα εκθέματα του νησιού των Μουσείων, η φίλη μου η Ευαγγελία επέμενε (και δικαίως) να επισκεφτούμε μια τρομερή σοκολατερί στην περιοχή του Mitte που είχε πάει στην προηγούμενη επίσκεψή της και είχε ενθουσιαστεί!


  


 Η σοκολατερί αυτή βρισκόταν κοντά σε μια από τις ωραιότερες πλατείες του Βερολίνου την Gendamenmarkt και δεν χάσαμε την ευκαιρία να την επισκεφτούμε. Αφού λοιπόν κάναμε και μια βόλτα στην περιοχή ψάχνοντας για την πηγή της σοκολάτας, ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton βλέπουμε μπροστά μας ένα κτήριο σκούρο πράσινο που με χρυσά γυαλιστερά γράμματα έγραφε στην είσοδο Fassbender & Rausch. Χωρίς αμφιβολία ήμασταν στο σωστό μέρος από ό'τι μας επιβεβαίωσε και η Ευαγγελία!
    Στο εσωτερικό του επικρατούσε μια αίσθηση πολυτέλειας και ότι αν πρέπει να πας κάπου για να δοκιμάσεις σοκολάτα στο Βερολίνο, το κατάστημα αυτό είναι το πλέον κατάλληλο για λάτρεις της σοκολάτας όπως εμείς! Στα ράφια του υπήρχε μια απίστευτη ποικιλία από σοκολάτες σε κάθε μορφή από τρούφες και σοκολατάκια με αναρίθμητες παραλλαγές μέχρι παγωτά και σκόνη σοκολάτας για την παρασκευή ροφήματος σε τιμές αρκετά τσιμπημένες αλλά εδώ ισχύει η γνωστή ρήση ό'τι πληρώνεις παίρνεις καθώς η ποιότητα της σοκολάτας ήταν χωρίς αμφιβολία εξαιρετική.
  Από τα πιο εντυπωσιακά όμως "εκθέματα" του καταστήματος ήταν τα γλυπτά από σοκολάτα που το διακοσμούσαν με τα διασημότερα μνημεία του Βερολίνου όπως η πύλη του Βραδεμβούργου 





το γερμανικό κοινοβούλιο ( Reichstag)





                                                    η εκκλησία Kaiser Wilhem kirche






                            μέχρι και ο Τιτανικός στην πλήρη ανάπτυξή του σοκολατένιος!





                          ένας γλυκύτατος (κυριολεκτικά!) άγγελος να παίρνει τον υπνάκο του





και ένα ηφαίστειο σοκολάτας εν ενεργεία μάλιστα έβγαζε καυτή σοκολάτα!






   Από ό'τι ενημερώθηκα η σοκολατερί αυτή έχει παράδοση πάνω από 100 χρόνια καθώς ο Heinrich Fassbender το 1863 ξεκίνησε να φτιάχνει τρούφες και σοκολάτες σε ένα μαγαζί κοντά στην Gendamenmarkt και μάλιστα είχε επιλεχθεί ως βασικός παροχέας σοκολάτας της βασιλικής αυλής! Λίγο αργότερα το 1890 ο Wilhem Rausch άνοιξε το δικό του ζαχαροπλαστείο κατασκευάζοντας σοκολάτες υψηλής ποιότητας. Ήρθαν έτσι οι συγκυρίες λοιπόν και το 1899 οι δύο σοκολατιέ συνεργάστηκαν και ξεκίνησαν την επιχείρηση αυτή η οποία βρίσκεται ήδη στην τέταρτη γενιά της!
    Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ καθότι συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είναι ένα απλό κατάστημα σοκολάτας αλλά στον πάνω όροφο (στον οποίο ανεβήκαμε με ασανσέρ) υπάρχει ένα ζαχαροπλαστικό εστιατόριο αλλά και καφέ στο οποίο μπορούσαμε να παραγγείλουμε από μια πληθώρα γλυκισμάτων και ροφημάτων σοκολάτας ή μη. Ο χώρος ήταν ζεστός με γήινους χρωματισμούς του ξύλου που σου δίνει την αίσθηση ότι μπαίνεις σε ένα σοκολατένιο σπίτι!





    και αφού καθίσαμε στα αναπαυτικά μας καθίσματα ήρθε η ώρα της παραγγελίας και χωρίς δισταγμό δοκίμασα το περίφημο ρόφημα σοκολάτας τους με την συνοδεία μίας μους σοκολάτας σε μορφή πάστας με φύλλο χρυσού! Ήταν ένας μοναδικός συνδυασμός που ικανοποίησε στο έπακρο τον ουρανίσκο μου. Η μους-πάστα ήταν πολύ απαλή στην υφή χωρίς να είναι υπερβολικά γλυκιά με μια λεπτή επίστρωση μαύρης σοκολάτας και φύλλου χρυσού σε μορφή σφαιρίδιου που την έκανε ιδιαίτερα θελκτική και στην όψη! Η σοκολάτα με μια γενναία ροζέτα σαντιγύ από πάνω ήταν απολαυστικότατη και με οδήγησε σε ένα σοκολατένιο όνειρο που δεν ήθελα να ξυπνήσω. Από την τζαμαρία  την γύρω περιοχή με την πλατεία την πολυσύχναστη πλατεία Gendamenmarkt και το ξενοδοχείο Hilton ήταν μια πολύ ωραία στιγμή του ταξιδιού μας!




     Αποχώρησα παίρνοντας μαζί μου ένα κουτί σοκολατάκια και ένα περίτεχνο κουτί με σκόνη σοκολάτας για ρόφημα θέλοντας να κρατήσω ζωντανή και στην επιστροφή μου την μαγεία της σοκολάτας όπως την έζησα στο Βερολίνο, μια πόλη γεμάτη ζωντάνια που συνδυάζει με μαεστρία την πρωτοπορία του μοντέρνου με την μοναδικότητα του κλασσικού με τρόπο τέτοιο που μόνο μια πόλη που έζησε τον διαχωρισμό ενός τείχους μπορεί.
  Μια κρουαζιέρα στον ποταμό Spree ήταν το επιστέγασμα μια απολαυστικής μέρας γεμάτης σοκολάτα και γλύκα!

                              http://www.fassbender-rausch.com/schokoladencafe.html



  
                                                            Gendamenmarkt



                                                    
                                                                   Ποταμός Spree

                                                                                               
                                                                    Γιώργος Γκεβρέκης