Speculoos τα μπισκοτάκια του αγιου Νικολάου




      Speculoos! Μια όχι συνηθισμένη για την Ελλάδα συνταγή μπισκότων που έχει παράδοση στις Κάτω χώρες και συγκεκριμένα στην Ολλανδία όπου παρασκευάζονται την παραμονή της γιορτής του αγίου Νικολάου, όπου οι Ολλανδοί γιορτάζουν ανήμερα στις 6 Δεκεμβρίου τα Χριστούγεννα. Ο άγιος Νικόλαος λοιπόν εκτελεί χρέη άγιου Βασίλη (κατά τα ντόπια έθιμά μας!) μαζί με τον Μαύρο Πέτρο του οποίου η πολιτική ορθότητα αμφισβητείται. Στην γιορτή λοιπόν αυτή οι Ολλανδοί παρασκευάζουν μπισκότα με πολλά μπαχαρικά ( καθότι υπήρξε και ένα μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου τον 17ο αιώνα και τα μπαχαρικά πήγαιναν και έρχονταν από τις χώρες της Ανατολής). 
      Έχουν μια ιδιαίτερη γεύση πολλή χαρακτηριστική και ευχάριστη, είναι τραγανά και όχι ιδιαίτερα γλυκά πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να φας αρκετά από αυτά χωρίς να το καταλάβεις γι'αυτό με ρέγουλα στην κατανάλωση! Εκτός από τα μπισκοτάκια αυτά οι Ολλανδοί  κατασκευάζουν και σοκολατένια γράμματα που αποτελούν το μονόγραμμα του καθενός και βγαίνουν σε αρκετά γενναιόδωρη ποσότητα και είναι πολύ λαχταριστά!



           








                 Μερικές από τις σοκολατένιες λιχουδιές που μπορεί να βρει κάποιος τα Χριστούγεννα στην Ολλανδία




Παρακάτω παραθέτω και την συνταγή για να τα φτιάξετε! Δεν χρειάζεται να είναι στην γιορτή του φτιάξτε τα κάθε εποχή του χρόνου δεν θα παρεξηγηθεί ο άγιος! Την έχω και μεταφρασμένη στα αγγλικά και για τους μη ελληνόφωνους επισκέπτες μας!




Υλικά 
350 gr flour/ αλεύρι
250 gr caster sugar/ καστανή ζάχαρη
250 gr butter/ βούτυρο αγελάδος
1 egg/ 1 αυγό
1/4 tsp clove powder/ γαρίφαλο τριμμένο
1/4 tsp nutmeg powder/ μοσχοκάρυδο
1/4 pepper/ πιπέρι τριμμένο
1/4 ginger / τζίντζερ ( προαιρετικο)






Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα με το φτερο.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που να συγκεντρώνεται γύρω από το φτερό
Σταματάμε, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ , την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο όλη νύχτα να σφίξει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180. Αλευρώνουμε έναν πάγκο και απλώνουμε με τον πλάστη σε ενα φύλλο πάχους 3-5 χιλιοστών.
Κόβουμε μπισκότα με τα κουπάτ σε διάφορα σχέδια. Μεταφέρουμε τα μπισκότα στην λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.


Put all the ingredients in a bowl and whip it with the mixer in the middle scale till becomes a smooth dough that doesn't sticks on the bowl. Cover it with nylon food paper and leave it for a night in the fridge (it can be ready in a couple of hours if you don't want to wait)
Spread the dough in a 3-5 mm sheet . Cut the dough with coup pat in christmas shapes. Bake them in baking paper for 15-20 minutes.