Μπισκότα σαμπλέ με μαρμελάδα βερίκοκο




        Τα μπισκότα αυτά φτιάχνονται με μια ζύμη που είναι μια από τις βασικές στην ζαχαροπλαστική και χρησιμοποιείται σε πολλές παραλλαγές γλυκών αλλά κυρίως σε μπισκότα όπως αυτή εδώ παρακάτω (ναι έχει και φωτογραφία για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα και να τρέξετε στο πλησιέστερο σούπερ μάρκετ για τα υλικά!). Η ζύμη σαμπλέ είναι μια σχετικά εύκολη ζύμη την οποία μπορείτε να την φτιάξετε σε μεγάλες ποσότητες και να την διατηρήσετε στο ψυγείο ( και όταν έρχετε η ώρα της μεγάλης λιγούρας να την ξεπαγώσετε και σε λίγα λεπτά έτοιμα τα μπισκότα!). Μπορείτε να βάλετε και μαρμελάδα από άλλο φρούτο αλλά πραγματικά το βερίκοκο ταιριάζει πολύ με αυτό μπισκότο και η υφή του είναι τραγανή και τριζαριστή όπως λέμε δηλαδή τρίβεται στο στόμα και δεν σε λιγώνει. Απολάυστε τα λοιπόν!









     Μπισκότα σαμπλέ με μαρμελάδα βερίκοκο/ sable biscuits with apricot jam
                       for sable dough/ για την ζύμη σαμπλέ

           300 gr flour/ αλεύρι
          200 gr butter cold from the fridge/ βούτυρο κρύο από το ψυγείο
          100 gr icing sugar/ ζάχαρη άχνη
          1 egg/ 1 αυγό

          μαρμελάδα βερίκοκο/ apricot jam


        Εκτέλεση :


Κοσκινίζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με την ζάχαρη άχνη. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και σπάμε το αυγό. Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε μέσα στον κάδο. Χτυπάμε όλα τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό μέχρι να ανακατευτούν καλά. 
Η ζύμη πρέπει να μαζευτεί σαν μια μάζα γύρω από το φτερό και να μην κολλάει στα τοιχώματα.
Το τοποθετούμε σε μια μεμβράνη το πιέζουμε ελάχιστα ώστε να γίνει κάπως επίπεδη και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

   Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 . Ανοίγουμε την ζύμη σε κυλινδρικό σχήμα διαμέτρου 3 εκ. Κόβουμε την ζύμη σε 12-15 κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε σχήμα μπάλας και το πιέζουμε με την παλάμη μας για να γίνει πιο επιπεδο. Κάνουμε με το δάχτυλο μας μια λακκούβα στο κέντρο. Γεμίζουμε την λακκούβα με λίγη μαρμελάδα και ψήνουμε τα μπισκότα για 10 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

   Sift the flour with the sugar and put it in the bowl. Make a well in the center and add the egg. Cut the butter in pieces and throw it in the bowl. Whip all the ingredients with the mixer in medium scale till the mixture doesn't stick in the bowl .
We spread it on a nylon sheet and put it in the fridge for an hour.
Preheat the oven in 170 degrees. We knead the dough in a cilynder shape in diameter 3cm. Cut the dough in 12-15 pieces . Knead the dough in ball shape press it slightly to become a little flat and then press with your finger in the center to make a small well. Fill the hole with the jam and bake the biscuits for 10 minutes. Leave it to cool for some minutes and serve!






TIP :  Ακολουθήστε αυστηρά την ώρα ψησίματος των μπισκότων γιατί μπορεί πολύ εύκολα να παραψηθούν και να γίνουν πολύ σκληρά ( κοινώς θα σπάσετε κανένα δόντι!). Όταν θα είναι έτοιμα θα φαίνονται αρκετά μαλακά άλλα όταν κρυώσουν θα γίνουν όσο πρέπει σκληρά.