Σαρλότ με cranberries
































  Είναι ένα γλυκό που δύσκολα μπορεί να το κατατάξει κάποιος σε μια κατηγορία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τούρτα αλλά και πάλι δεν ακολουθεί επακριβώς την δομή μια τούρτας. Γεγονός πάντως είναι πως είναι ένα πολύ εντυπωσιακό γλυκό που από μόνο του είναι μια κατηγορία και έχει ναι λοιπόν είναι ένα έδεσμα με ταυτότητα με όνομα που η καταγωγή του είναι αμφιλεγόμενη, είναι μια σαρλότ!
  Οι πρώτες σαρλότ κατασκευάστηκαν, σύμφωνα με ιστορικούς της γαστρονομίας, στην Αγγλία στα τέλη του 18ου αιώνα με βασικό συστατικό το μήλο και συγκεκριμένα από την σύζυγο του του Γεωργίου του 3ου  βασίλισσας Σαρλότ που έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια των μήλων. Αυτός που εισήγαγε την σαρλότ στην βασιλική αυλή ήταν ο Γάλλος σεφ Marie- Antoine Careme ο οποίος κατά άλλους ονόμασε το γλύκισμα έτσι προς τιμή της μοναχοκόρης του πρώην εργοδότη του Charles IV, πριγκίπισσας Σαρλότ και ιδού η Σαρλότ παριζιέν.    
      Αργότερα την μετονόμασε σε Σαρλότ ρους για χατήρι του τσάρου Αλεξάνδρου 1ου όταν βρισκόταν στην υπηρεσία του. Τα χρόνια πέρασαν λοιπόν και μια παραλλαγή της σαρλότ πέρασε τον Ατλαντικό και βρέθηκε να σερβίρεται στην Νέα Υόρκη σε ζαχαροπλαστεία σε ατομικά χάρτινα κυπελάκια με στρώσεις κέικ, σαντιγύ και ένα κερασάκι μαρασκίνο στην κορυφή και με το παρατσούκλι "αμβροσία του Μπρούκλιν" καθιερώθηκε και έγινε το αγαπημένο των Νεουορκέζων τις δεκαετίες 1930-50. Ετυμολογικά ίσως προέρχεται από την αρχαία αγγλική λέξη charlyt που σήμαινε γεύμα με κρέμα.
  
  Η συνταγή που έφτιαξα είναι αρκετά εύκολη και ελαφριά στην γεύση (καθότι υπάρχουν άπειρες παραλλαγές με ή χωρίς σαβαγιάρ) και έχει μια ελληνική νότα καθώς περιέχει και γιαούρτι ( που έχει γίνει μεγάλη μόδα παγκοσμίως σε μορφή παγωτού ή μη). Δείτε την συνταγή και φτιάξτε το δεν θα σας πάρει πάνω από μισή ώρα και θα απολαύσετε την αυτοκρατορική γεύση της σαρλότ. Η συνταγή γίνεται και με φρούτα του δάσους αλλά επειδή πιθανόν να μην βρείτε γιατί που να τρέχετε να μαζεύεται φρουτάκια από το πλησιέστερό σας δάσος συν και ότι τα δάση εκλείπουν στις μέρες μας και τα συμβατικά σουπερ μάρκετ δεν τα διαθέτουν προτιμήστε κρανμπερις ή κάποιο άλλο μούρο να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
             
                                                                                  Γιώργος Γκεβρέκης






Υλικά :


1 πακέτο σαβαγιάρ
200 γρ φρέσκο γάλα΄για το ράντισμα
500 γρ κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
250 γρ γιαούρτι στραγγιστό
80 γρ ζάχαρη άχνη
250 γρ αποξηραμένα cranberries
10 γρ φύλλα ζελατίνης 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι και την άχνη στο μίξερ σε σφιχτή σαντιγί. Προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης (αφού τα μαλακώσουμε σε κρύο νερό και τα διαλύσουμε σε λίγο ζεστό). Προσθέτουμε τα cranberries και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ. Σ’ ένα τσέρκι διαμ. 20 εκ. τοποθετούμε περιφερειακά τα σαβαγιάρ κομμένα στο 1/3 και ραντισμένα με λίγο γάλα. Βάζουμε στο κάτω μέρος λίγα σαβαγιάρ ραντισμένα και από πάνω την κρέμα. Γαρνίρουμε με τα cranberries.