Παραδοσιακά σκαλτσούνια





 Και ήρθε η ώρα να φτιάξω και ένα γλυκό παραδοσιακό που παρασκευάζεται κυρίως στα κρητικά σπίτια με μεράκι από τις νοικοκυρές. Λέγεται πώς η επιδεξιότητα για αυτό το γλυκό
έγκειται στην ικανότητα να κάνουμε τις πτυχές γύρω από σκαλτσούνι και όσες περισσότερες 
 τόσο το καλύτερο θα σας πω πιο κάτω περίπου πώς γίνεται δεν είναι δύσκολο.
    Ετυμολογικά που λέτε η λέξη σημαίνει ανδρική κάλτσα και προέρχεται από παράφραση της 
λέξης καλτσούνι και μετέπειτα από το ιταλικό calzone. Είναι ένα γλυκό που το έφτιαχναν κυρίως την περίοδο των γιορτών του Πάσχα αλλά πλέον το βρίσκουμε όλο τον χρόνο και σε πολλές παραλλαγές μάλιστα. Εκτός από την Κρήτη παραδοσιακά το φτιάχνουν και σε πολλά νησιά του Αιγαίου και είναι ιδιαίτερα νόστιμα με κλασσικά αυτά που πασπαλίζονται με κανέλα και ζάχαρη άχνη. Για να κάνετε τις πτυχές γύρω από το γλυκό απλά χρησιμοποιείστε ένα μαχαίρι το οποίο πιέζετε ανάμεσα στην ζύμη επαναλαμβάνοντας κάθε φορά μέχρι να γίνει όλο πτυχωτό (αυτό γίνεται για διακοσμητικούς λόγους οπότε αν θέλετε βάλτε την δική σας πινελιά 
στην διακόσμηση του γλυκού απλά ο παραπάνω τρόπος είναι ο πλέον παραδοσιακός)

                                                                                            Γιώργος Γκεβρέκης








                                                      Υλικά  ( για 20 τεμάχια περίπου)



                                                         800 γρ. αλεύρι
                                                         300 γρ. ζάχαρη
                                                         2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
                                                         2 κουτ. σούπας βούτυρο
                                                         100 ml γάλα
                                                         3 αβγά 
                                                         1 κουταλιά της σούπας μπέικιν
                                                         2 βανίλιες

                                                          Για την γέμιση


                                                            800 γρ. ανθότυρο
                                                            200 γρ. ζάχαρη
                                                            1 αβγό
                                                            κανέλα για πασπάλισμα



                              Εκτέλεση

     Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη, το 
 ελαιόλαδο, το βούτυρο, το γάλα και τα αβγά και τα χτυπάμε για 3 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.
  Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, την βανίλια και το αλεύρι και τα ζυμώνουμε με τον ειδικό
 γάντζο για 10 λεπτά. Για την γέμιση ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά της γέμισης. Πλάθουμε πιτάκια με διάμετρο 10 εκ., βάζουμε 1-2 κουταλιές από την γέμιση και κλείνουμε σε 
μικρά ταρτλακια τσιμπώντας τα περιμετρικά (ή όπως περιέγραψα παραπάνω). Αλείφουμε
 την επιφάνεια με το αβγό, πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.