Ένα κέικ σκέτη κόλαση!




                                                          DEATH BY CHOCOLATE


         Με αυτόν τον προκλητικό τίτλο που προκαλεί σιελόρροια είναι πραγματικά δύσκολο να αντισταθείς και να μην φτιάξεις ένα κέικ που ξεχειλίζει σοκολατένια πανδαισία! Πήρα λοιπόν την απόφαση να το φτιάξω και δεν τον μετάνιωσα όπως και όσοι το δοκίμασαν και το απόλαυσαν πραγματικά. Η συνταγή  ήταν στα αγγλικά από ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο ζαχαροπλαστικής που είχα πάρει από το Λονδίνο ( "Chocolate and coffee bible") το οποίο παρέχει αρκετές πληροφορίες τόσο όσον αφορά τεχνικές ζαχαροπλαστικής και διακόσμησης όσο και την ιστορία της σοκολάτας ανά τους αιώνες.
    Η δυσκολία του συγκεκριμένου γλυκού ( το οποίο θα μπορούσα να το ονομάσω και mad cake από το αντίστοιχο αμερικάνικης προέλευσης κέικ) έγκειται στο ότι πρέπει να κόψουμε με μαχαίρι το κέικ σε 3 μέρη έτσι ώστε να απλώσουμε την κρέμα σοκολάτας οπότε υπάρχει κίνδυνος να μας σπάσει και να θρυμματιστεί. Σαν πιο εύκολη λύση μπορείτε να το χωρίσετε σε μόνο 2 μέρη και θα είναι εξίσου λαχταριστό πιστέψτε με! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι αρκετά μεγάλο που να έχει μήκος τουλάχιστον όση είναι η διάμετρος του κέικ ή απλά με μια κλωστή ή σύρμα να διαπεράσετε το κέικ εγκάρσια. Η διαδικασία αυτή γίνεται αφού έχει κρυώσει καλά το κέικ και έχει σταθεροποιηθεί γιατί αλλιώς θα το τρώτε με το κουταλάκι το κέικ σας προειδοποιώ!
   Μια τελευταία συμβουλή είναι, επειδή το κέικ όπως το βλέπετε είναι φουλ στην σοκολάτα και θα λερωθείτε παντού όσο και αν προσέχετε, βάλτε μια ποδιά ή απλά μην φορέσετε και το τελευταία λέξης της μόδας συνολάκι σας και το κλαίτε μετά! Καλή επιτυχία και καλές βουτιές στην σοκολάτα!

                                                                                           Γιώργος Γκεβρέκης

Death by chocolate!

Ingredients

225 gr dark chocolate chopped into small pieces
115 gr unsalted butter
150 ml milk
225 gr muscovado (black) sugar
2 tsp vanilla extract
2 eggs seperated
150 ml sour cream
225 gr self raising flour
1 tsp baking powder



For the filling and topping

4 tbsp jam of your preference 
60ml brandy
400 gr chocolate chopped into small pieces
200gr unsalted butter
chocolate ganache for the decoration

  
Place the chocolate,butter and milk in a pan. Stir over a low heat until smooth.Remove from the heat,beat in the sugar and vanilla essence, then leave to cool slightly

Beat the egg yolks and cream in a bowl, then heat into the chocolate mixture. Sift the flour and baking powder over the surface and fold in.

Whisk the egg whites in a bowl until stiff. Stir about 2 tbsp of the white into the chocolate cake mixture to lighten it.Fold in the remaining whites usinf a metal spoon

Scrape the mixture into the prepared tinand bake for about 45 minutes.Then cool in the tin for 15 minutes
Invert the cake into a wire rack,remove the tin and set aside until completely cold.
Slicwe the cold cake across the middle to make 3 even sized layers. Make the filling.In a small tin warm the jam with 1 tbsp of the brandy the brush over two of the layers. Leave to set.
Place the remaining brandyi in a pan with the chocolate and butter. Heat gently stirring all the time until smooth. Pour into a bowl and cool until it begins to thicken.

Spread the bottom layer of the cake with half the chocolate filling, taking care not to disturb the jam.Top with the second layer jam side up and spread with the remaining filling. Top with the final layer and press lightly.
Leave to set,then spread the top and sides of the cake with the chococlate ganache.Decorate with chocolate curls, then dust the top of the cake with cocoa powder.
It's a really tasty recipie especially for those who love chocolate in large quantities!