ECLAIR ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΦΟΝΤΑΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ




Τα eclair μια καθόλα έμπνευση της γαλλικής ζαχαροπλαστικής παντρεύεται με γεύσεις που θυμίζουν Ελλάδα όπως το γλάσο με υποβρύχιο μαστίχας Χίου! Για να δούμε πώς φτιάχνεται :


                                                                     ΥΛΙΚΑ


ΕΚΛΕΡ


  • 1 δόση σου *
  • 1 κρόκος αυγού για το άλλειμμα
  • 1 κ.σ νερό για το άλλειμμα

  ΓΕΜΙΣΗ

  • 250 γρ. φρέσκο γάλα (πλήρες λιπαρών)
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 30 γρ. corn flour
  • 80 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, ψιλοκομμένο

ΓΛΑΣΟ
  • 300 γρ. φοντάν (υποβρύχιο βανίλιας ή μαστίχας)
  • 30 γρ. κουβερτούρα 50-55% κακάο λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 1 κ.σ νερό

                                             Και τώρα ανασκουμπωθείτε!


( για τα εκλέρ) Φτιάχνουμε την ζύμη των σου (δείτε παρακάτω για την συνταγή) και την μεταφέρουμε σε κορνέ. Σχηματίζουμε με το κορνέ πάνω σε ταψί με λαδόκολλα μπαστουνάκια μήκους 10 εκ. με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε τα εκλέρ με πινέλο. Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν αρκετά. Αφήνουμε να κρυώσουν.


(για την γέμιση) Βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος στην φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους με αβγοδάρτη. Λίγο πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά. Μόλις δέσει και αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα, την αποσύρουμε και προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε την κρέμα σε ένα πλατύ σκεύος, ώστε να απλώσει και να κρυώσει γρήγορα. Την καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην δημιουργηθεί κρούστα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. Προτού την χρησιμοποιήσουμε την μαλακώνουμε ανακατεύοντας με έναν αβγοδάρτη. Κόβουμε τα εκλέρ στην μέση και τα γεμίζουμε με την κρέμα.


(για το γλάσο) Λιώνουμε το φοντάν σε μπεν μαρί ( να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς). Αποσύρουμε και προσθέτουμε την κουβερτούρα και το νερό ανακατεύοντας. Γλασάρουμε τα εκλέρ αμέσως όσο το γλάσο είναι ρευστό.




* (για την ζύμη των σου) 

Υλικά
  • 150 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 100 γρ. νερό 
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας σε κομμάτια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. αβγά (περίπου 5)

                                                    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη. Μόλς λιώσει το βούτυρο και αρχίσει να βράζει το μείγμα, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να γίνει σφιχτό μείγμα. Το κατεβάζουμε από την φωτιά, το αδειάζουμε στον κάδο το μίξερ και περιμένουμε να χλιαρύνει. Έπειτα το ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, προσθέτοντας ένα-ένα τα αβγά μέχρι να γίνει μια λεία και ημίρευστη ζύμη.




                                                  ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ







ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ








 Ο δρόμος με ξαναέφερε στην ξελογιάστρα Θεσσαλονίκη και φυσικά δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα επισκεπτόμουν το πολυαναμενόμενο εργοστάσιο σοκολάτας που πριν ένα μήνα ξεκίνησε την λειτουργία του στα πλαίσια της ΔΕΘ αλλά θα εξακολουθήσει να είναι ανοιχτό μέχρι και τον Μάρτιο καθώς η προσέλευση είναι αθρόα. Και πώς να μην είναι καθώς η σοκολάτα είναι το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων σε κάθε της μορφή!
  Η πρόσοψη του κτιρίου με τα έντονα χρώματα και την είσοδο που έχει την μορφή σοκολάτας γάλακτος, μας προδιαθέτει ευχάριστα για την γλυκιά περιήγηση που θα ακολουθήσει και θα μας οδηγήσει στα άδυτα της ιστορίας και επεξεργασίας της σοκολάτας και όχι μόνο.
  Με το που μπαίνουμε στον χώρο μας υποδέχεται μια πλάκα σοκολάτας γάλακτος της ΙΟΝ τεραστίων διαστάσεων μας ανοίγει την όρεξη για αυτό που ακολουθήσει! Με την γεύση μια μίνι γκοφρέτας που μοιράζεται σε κάθε επισκέπτη ακολουθώ το μονοπάτι που θα με φέρει στα βήματα της πιο γλυκιάς αμαρτίας!






Τεραστίων διαστάσεων σοκολάτα γάλακτος


Αφού βγάλουμε φωτογραφίες μπροστά στην τεράστια σοκολάτα, προχωράμε στα ενδότερα του εργοστασίου- μουσείου. Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο γεμάτο σοκολάτα με πολλές επιλογές! Παρακολουθούμε την διαδικασία λιωσίματος της σοκολάτας σε ένα κάδο που αναδύει μυρωδιές σοκολάτας και τους μικρούς μας φίλους να πειραματίζονται με την κατασκευή μπισκότων σε διάφορα σχέδια ρίχνοντας ματιές στην λαχταριστή σοκολάτα που ρέει άφθονη μέσα στον κάδο. Ένα καλάθι γεμάτο σοκολατάκια μας για να δοκιμάσουμε το αποτέλεσμα της διαδικασίας!


Ο κάδος στον οποίο λιώνει και αναδεύεται η σοκολάτα







 Συνεχίζω την περιήγησή μου σε έναν άλλο χώρο του "εργοστασίου"! Προσπερνώντας το ομοίωμα κακαόδεντρου που μας εισάγει στον κόσμο των τροπικών χωρών όπου καλλιεργείται το κακάο, βρίσκω μπροστά μου ένα σιντριβάνι σοκολάτας και δεν διστάζω φυσικά να δεχτώ το κέρασμα από την ντυμένη ζαχαροπλάστης βοηθό του εργοστασίου που βουτάει ένα μπισκοτάκι στην ζεστή λιωμένη σοκολάτα και προσφέρει το γλυκό πειρασμό στους επισκέπτες. 
 Στην συνέχεια μπαίνουμε σε ένα θάλαμο που ακολουθείται η διαδικσία παραγωγής μπισκότων μέχρι την συσκευασία πάντα με ένα παιχνιδιάρικο τρόπο παρουσίασης για να είναι κατανοητός από όλες τις ηλικίες.



Σιντριβάνι σοκολάτας



Διαδικασία παραγωγής μπισκότων











Ο χώρος του μουσείου-εργοστασίου




 Μετά την πρώτη μας περιήγηση και αφού γλυκαθήκαμε από τις σοκολάτες που μας προσέφεραν, ήρθε η ώρα να αναδυθούμε στην ιστορία της σοκολάτας ανά τους αιώνες καθώς και στα στάδια που ακολουθούνται για την επεξεργασία της από τον αρχικό καρπό μέχρι το τελικό προϊόν. Μέσα από επεξηγηματικά κείμενα που βρίσκονται στον χώρο μας ταξιδεύουν στον χωροχρόνο και στις μακρινές εξωτικές χώρες όπου ξεκίνησε η ιστορία της σοκολάτας. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν,να αγγίξουν και να περιεργαστούν έναν αληθινό καρπό κακαόδεντρου αλλά και μέσα από τα διάφορα εκθέματα να δουν βήμα βήμα την διαδικασία της επεξεργασίας του κακάου.
 Σύμφωνα με τον μύθο όταν ο θεός του χρυσού φεγγαριού και των παγωμένων ανέμων, ο Κετζακότλ δώρισε στους ανθρώπους την φωτιά, το νερό και το ψωμί, του έδωσε μαζί και ένα ακόμη δώρο: το κακαόδεντρο. Μέχρι το 600 μ.Χ ότι ξέρουμε για το κακάο κινείται στην σφαίρα του μύθου. Τα πρώτα ιστορικά στοιχεία για το κακαόδεντρο και τον καρπό του τα έχουμε όταν οι Μάγια μετανάστευσαν στα βάθη της Νότιας Αμερικής. Εκεί ο αναπτυγμένος αυτός λαός δημιούργησε τις πρώτες φυτείες κακάο και γρήγορα οι καρποί του, οι κακαοβάλανοι εξελίχθηκαν σε μια καθημερινή τροφή αλλά και σε΄ένα πολύτιμο νόμισμα για τις συναλλαγές των λαών της Κεντρικής Αμερικής.



Ο καρπός του κακαόδεντρου









 Γύρω στο 1519 διασχίζοντας την άγνωστη τότε χώρα του Μεξικού, ο Ισπανός Φερδινάνδος Κορτές έκανε μια σειρά από τις νικηφόρες μάχες με ιθαγενείς. Για καλή του τύχη, ανάμεσα σε όλους τους θησαυρούς βρήκε και καρπούς κακάο. Όταν ο Κορτές δοκίμασε το ρόφημά τους, το "σοκολάτλ" όπως το ονόμαζαν οι Αζτέκοι, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που μαζί με το πρώτο πλοίο που πήγε για την Ισπανία έστειλε και μια μεγάλη ποσότητα κακαοβαλάνων. Αυτό ήταν! Οι αριστοκρατικοί κύκλοι της Ισπανίας ξετρελάθηκαν και σύντομα το ρόφημα της σοκολάτας εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη.
  Η αγαπημένη σε όλους μας σοκολάτα είναι τροφή που παράγεται μέσα από μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που απαιτεί μεγάλη πείρα, πολλή φροντίδα και ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα στάδια παραγωγής της. Τα στάδια επεξεργασίας είναι τα ακόλουθα : 


  •  Καθαρισμός των κακαοβαλάνων    
  •  Καβούρδισμα κακαοβαλάνων
  • Αποφλοίωση και τεμαχισμός κακαοβαλάνων
  • Ανάμειξη ποικιλιών κακαοβαλάνων, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη ποικιλία
  • Άλεση και πολτοποίηση
  • Ανάμειξη συστατικών συνταγής ζάχαρη, γάλα κτλ.
  • Ραφινάρισμα, διαδικασία κατά την οποία το μείγμα μετατρέπεται σε λεπτή σκόνη.
  • Κονσάρισμα, στάδιο κατά το οποίο η σκόνη και το βούτυρο κακάο μετατρέπονται σε ευωδιαστό πολτό.
  • Τελικό στάδιο, κατά το οποίο το ρευστό μείγμα χύνεται σε φόρμες πλακιδίων, προστίθενται αμύγδαλα, φουντούκια, γέμιση κτλ, ψύχεται και συσκευάζεται μέχρι να φτάσει στα σημεία πώλησης και στα χέρια μας.






Μετά την ιστορική περιήγησή μας στην ιστορία της σοκολάτας μπαίνουμε ξαφνικά σε κλίμα τροπικό! Η βλάστηση πλούσια και η υγρασία στα ύψη. Όχι δεν διακτινιστήκαμε στην Λατινική Αμερική αλλά  μέρος του "εργοστασίου" είναι διαμορφωμένος στις κλιματολογικές συνθήκες τροπικών κλιμάτων όπου καλλιεργείται το κακάο! Βοηθός σε αυτό είναι ο Θανάσης Τσαλταμπάσης που μέσω ενός επεξηγηματικό βίντεο μας ταξιδεύει στις μακρινές τροπικές χώρες και την ιστορία τους με άξονα βέβαια την σοκολάτα και τις περιπέτειες της!
  Περπατώντας στον χώρο μπαίνουμε σε έναν λαβύρινθο με καθρέπτες που μπερδεύει τα βήματά μας και μας οδηγεί σε έναν κόσμο που θυμίζει παραμύθι. Ακούγεται ο ήχος ενός καταράκτη και το μονοπάτι μας οδηγεί σε έναν μεγαλειώδη καταρράκτη σοκολάτας! Ναι και όμως είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης σοκολάτας που έχει κατασκευαστεί και πλαισιώνεται από έναν κόσμο πολύχρωμο με τεράστια χρωματιστά μανιτάρια και φυτά που μόνο σε ταινίες φαντασίας όπως ο" Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας" θα μπορούσαμε να δούμε! 



Ο καταρράκτης σοκολάτας









 Από τα τροπικά δάση εμφανίζεται μπροστά μου ένα χημικό εργαστήριο και ένας τρελός επιστήμονας να κάνει τα πειράματά του μπροστά στο κοινό μαζί με τον πολύπλοκο εξοπλισμό του από πειραματικού σωλήνες και περίεργα πολύχρωμα υγρά. Όλοι φαίνονται να το διασκεδάζουν καθώς ο "επιστήμονας" σχολιάζει με χιούμορ του παρευρισκομένους.



Ο τρελός επιστήμονας του εργαστηρίου
  Νομίζω ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα μπανάκι από σοκολάτα τί λέτε? Και όμως γίνεται και αυτό! Μέσω εικονικής πραγματικότητας μπορούμε να μπούμε σε μια μπανιέρα που προβάλει μέσω οθόνης τον εαυτό μας να βρίσκεται βουτηγμένος σε ένα λουτρό σοκολάτας!





 Και μην νομίζετε ότι μπορείτε να βρείτε μόνο σοκολάτα στο εργοστάσιο. Ο σκληρός ανταγωνιστής της, η καραμέλα έχει την θέση της εκεί καθώς η γνωστή εταιρεία Soocre έχει στήσει το εργαστήριό της όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε την διαδικασία κατασκευής των λαχταριστών καραμελών όπου μπορούμε φυσικά να αγοράσουμε από τα πολύχρωμα λαχταριστά γλειφιτζούρια τους!





Ως χορηγός η ΙΟΝ  μας παρουσιάζει και όλη την γκάμα των προϊόντων σοκολάτας που παράγει σε μια καλαίσθητη βιτρίνα που μας κάνει να θέλουμε ακόμη περισσότερο να απολαύσουμε μια πλάκα σοκολάτας γάλακτος! Πειραματιζόμαστε με περίεργες γεύσεις σοκολάτας και παίζουμε ένα παιχνίδι γευσιγνωσίας σοκολάτας όπου πρέπει να μαντεύσουμε τους σπάνιους συνδυασμούς σοκολάτας όπως σοκολάτα- λεβάντα ή σοκολάτα-πιπέρι!





Ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε πώς συνδυάζεται η σοκολάτα με την τέχνη με τον πιο αριστοτεχνικό τρόπο! Σε αυτόν τον χώρο θα δούμε από έργα τέχνης και πίνακες ζωγραφικής εμπνευσμένα από την σοκολάτα μέχρι γλυπτά αντίγραφα μνημείων φτιαγμένα εξολοκλήρου από σοκολάτα! Θα απολαύσουμε οπτικά αυτή την φορά τον λευκό πύργο της Θεσσαλονίκης φτιαγμένο από λευκή σοκολάτα, το μνημείο του Ερεχθείου με τις καρυάτιδες επισης με λευκή σοκολάτα, έναν περίτεχνο ρολόι μέχρι και φόρεμα φτιαγμένο από αυτό το λαχταριστό και ποικίλο σε χρήσεις από ότι αποδείχθηκε υλικό. Εδώ θα δούμε την Μέριλιν Μονρόε να απολαμβάνει το ρόφημα σοκολάτας της αλλά και ένα σοκολατένιο έργο εμπνευσμένο από την Γκουέρνικα του Πικάσο! Η σοκολάτα σε όλο της το μεγαλείο λοιπόν!



Το Ερέχθειο από λευκή σοκολάτα




Ο λευκός πύργος




               


                                                   






                       







Φόρεμα φτιαγμένο από σοκολάτα


 Οι λάτρεις των κλασσικών παιχνιδιών όπως το τάβλι και το σκάκι θα ικανοποιηθούν και αυτοί καθώς βρίσκουμε ομοιώματα αυτών των επιτραπέζιων από σοκολάτα που πραγματικά δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα κανονικά, αντιθέτως γίνονται ακόμα πιο ελκυστικά!















Προτομή του Μ.Αλεξάνδρου από σοκολάτα


Συνεπαρμένος από όλη αυτή την περιήγηση στο κόσμο της σοκολάτας κατευθύνθηκα προς το πωλητήριο όπου και εκεί μπορούσα να βρω πληθώρα σοκολατένιων λιχουδιών που δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά όπως cd, τουβλάκια Lego, πλάκες με επιγραφές, λουκάνικα και διάφορα άλλα αντικείμενα φτιαγμένα φυσικά από σοκολάτα. Η έκθεση δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει ακόμα και γύρο με πίτα με σοκολάτα αλλά και πάρα πολλά πολύχρωμα σοκολατάκια! Αν σας άνοιξα την όρεξη για σοκολάτα δεν μένει παρά με την πρώτη ευκαιρία να πεταχτείτε μέχρι την συμπρωτεύουσα για να απολαύσετε από κοντά την μαγεία της σοκολάτας σε όλες της τις μορφές!


          
                  
Η Γκούέρνικα του Πικάσο σε μορφή σοκολάτας

              


                 
                                               





                                                          


                                                    ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!


                            

                                                           ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΕΒΡΕΚΗΣ

ΓΛΥΚΕΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τσουρέκια Τερκενλής



  Και να που βρέθηκα λοιπόν έπειτα από αρκετό καιρό στην πόλη που πολλοί την θεωρούν ερωτική και ατμοσφαιρική αλλά εγώ την θεωρώ και ξελογιάστρα όχι μόνο για την όμορφή της παραλία και τις πλατείες της αλλά κυρίως για τις γλυκές εκπλήξεις που μας επιφύλασσε η επίσκεψή της. Είναι γεγονός ότι όπου και αν περπατήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είτε περιδιαβείς την ανοιχτή και φιλοξενη πλατεία Αριστοτέλους είτε τις πολύβουες αγορές της, η μύτη σου θα σπάσει από τις μυρωδιές από τις ταβέρνες και τα ταχυφαγεία που την διατρέχουν .
   Και κάθε επισκέπτης που σέβεται τον εαυτό του δεν θα διστάσει να περάσει από τον θρυλικό Τερκενλή( με ιστορία από το 1948) που αν βρεθείς το πρωί έξω από το κατάστημα θα μεθύσεις από την μυρωδιά του φρεσκοψημένου τσουρεκιού που σε καλεί να το δοκιμάσεις! Τα καταστήματα είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη όπως στην πλατεία Αριστοτέλους και απέναντι από την αγία Σοφία. 
  Εκτός από το κλασσικό πλέον τσουρέκι με γέμιση κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές σε γεύσεις με επικάλυψη πραλίνα, καραμέλα, πορτοκάλι και πωλούνται σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο μέγεθος (επιλέξτε το μεγάλο που είναι και πιο οικονομικό σχετικά). Εκτός από τα λαχταριστά τσουρέκια που σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές σε γλυκά όπως σιροπιαστά μπακλαβαδάκια, σοκολατένια παστάκια, τρίγωνα με κρέμα ή σοκολάτα, βιεννέζικα ( εξαιρετικά γλυκάκια γεμιστά με ξηρούς καρπούς), ακόμη και περίτεχνες τούρτες με ζαχαρόπαστα (κατόπιν παραγγελίας προφανώς) με γνωστούς ήρωες κινουμένων σχεδίων! Όπως και να έχει ένα πέρασμα έστω για οφθαλμόλουτρο γλυκών επιβάλλεται!



Οι γλυκές μου εξορμήσεις συνεχίστηκαν και σε μια από τις βόλτες μου στην πόλη βρέθηκα σε έναν μικρό ατμοσφαιρικό χώρο πίσω από την αγία Σοφία που ο ιδιοκτήτης του, ακολουθώντας την νέα τάση της παγκόσμιας αγοράς στο να συνδυάζονται διαφορετικοί τύποι γλυκών έφτιαξε το μπουγατσάν! Το μπουγατσάν συνδυάζει την απολαυστική γεύση της πλούσιας κρέμας της μπουγάτσας που γεμίζει (σχεδόν ξεχειλίζει) την ζύμη ένός αφράτου κρουασάν. Το αποτέλεσμα γευστικότατο με τις γεύσεις της Θεσσαλονίκης να συμπληρώνουν το γαλλικό αυτό έδεσμα. Το μπουγατσάν σερβίρεται επίσης και με κρέμα σοκολάτας αλλά και με γαρνιτούρα από φρούτα εποχής ακόμη και με παγωτό! Ιδανική επιλογή για brunch είναι και τα bagels που προερχόμενα από την Αμερική είτε γλυκά είτε αλμυρά είναι ιδιαίτερα απολαυστικά με ζαμπόν και αυγό αλλά και σοκολάτα και πολλούς άλλους συνδυασμούς δίνουν έναν άλλο αέρα στο πρόγευμά σας!



Μπουγατσάν στο Estrella



 Ο χώρος ονομάζεται estrella και είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο μαγαζί που ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις της διακόσμησης και σε κάνει να νιώθεις άνετα και χαλαρά ( όπως πολύ καλά οι Θεσσαλονικείς ξέρουν να κάνουν). Το μάτι μου πέφτει στον κατάλογο σε ένα ιδιαίτερο γλυκό που δεν συνηθίζεται σε ζαχαροπλαστία και αυτό είναι τα κόλλυβα! Ναι αυτό που διαβάζετε το κατάστημα σερβίρει κόλλυβα ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και νόστιμο γλυκό που το έχουν συνδυάσει με τις κηδείες ωστόσο πρέπει να απενοχοποιηθεί πλέον και να σερβίρεται σαν ένα απλό πιάτο που ειδικά για πρωινο είναι πολύ καλή επιλογή!





Φεύγοντας έχοντας παρέα εκτός από τους εξ Αθήνας ορμώμενους φίλους μου και μια Θεσσαλονικιά φίλη μου και έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτόν τον χώρο που είναι ανοιχτός συνήθως μέχρι το μεσημέρι για πρωινό και brunch, παρατηρώ στον τοίχο ένα πολύ όμορφο γκράφιτι να με αποχαιρετά δίνοντας ραντεβού για την επόμενη επισκεψη μου!








                                                                                                         ESTRELLA 
                                                                                                          Παύλου Μελά 48


 Κατηφορίζοντας την πρόσφατα πειραματικά πεζοδρομημένη οδό αγίας Σοφίας και βολτάροντας στα μαγαζιά, το μάτι μου πέφτει σε ένα ζαχαροπλαστείο που τα εντυπωσιακά γλυκά στις βιτρίνες του υπόσχονται πολλά. Οι επιλογές άπειρες από περίτεχνα cupcakes και λαχταριστά γεμιστά μπισκότα, προφιτερόλ με λευκή σοκολάτα, ωραία διακοσμημένες τούρτες και παστάκια διαφόρων ειδών μέχρι και προϊόντα αρτοποιίας ακόμη και μαγειρευτά φαγητά.
 Στην ταμπέλα εξωτερικά βλέπω να αναγράφεται ένα απλό Ble  και είναι ένα από τα διάφορα καταστήματα της αλυσίδας. Στο εσωτερικό του δεσπόζει ένας τεράστιος φούρνος ύψους 15 μέτρων (ο μεγαλύτερος στον κόσμο όπως αναφέρει η ταμπέλα γνωστών Ιταλών αρχιτεκτόνων).







Ο χώρος αποπνέει φινέτσα και ακολουθεί την καινούργια τάση των φούρνων-ζαχαροπλαστείων που έχουν μεγάλη ποικιλία γλυκών και αρτοποιημάτων δίνοντας την δυνατότητα να επιλέξεις το γλυκό που επιθυμείς και να κάτσεις να το απολαύσεις στο κατάστημα. Επιλέξτε ένα από τα υπέροχα eclair αλλά και ένα σουβλάκι φράουλας, αλλά και τάρτες φρούτων τιραμισού και πάστες σοκολάτας θα τα λατρέψετε! Η τελική μου επιλογή ήταν ένα παστάκι λευκής σοκολάτας και lime με καρδιά σοκολάτας giandujia και βάση μπισκότου. Οι γλυκύτητα της λευκής σοκολάτας συνδυάζεται υπέροχα με την υπόξινη γεύση του μοσχολέμονου και την απαλή υφή της τζιαντούγια στο εσωτερικό της. Η γευστική εμπειρία ολοκληρώνεται με την τραγανή υφή του μπισκότου που στηρίζει το γλυκό. 
Κρέμα lime με σοκολάτα τζιαντούγια και λευκή σοκολάτα








 Για τους λάτρεις του παγωτού υπάρχει και εδώ επιλογή από απολαυστικές γεύσεις! Δοκίμασα το πολίτικο ντοντουρμά και ενθουσιάστηκα από την πλούσια γεύση του βουβαλίσιου γάλακτος που έλιωνε στο στόμα. Είναι από τα παγωτά που δύσκολα θα βρεις αλλού και αν προσθέσεις και σοκολάτα (λευκή, πικρή ή γάλακτος) το αποτέλεσμα ξετρελαίνει! 




                                                                                      Ble 
                                                                                                    Αγίας Σοφίας 19


Μιλώντας για παγωτό δεν πρέπει να φύγει κανείς από την Θεσσαλονίκη χωρίς να δοκιμάσει παγωτό από το Παρφέ. Οι επιλογές για παγωτό είναι πάρα πολλές και είναι δύσκολο να επιλέξεις. Ωστόσο δοκίμασα παγωτό με γεύση τρίγωνο πανοράματος και σοκολάτα πορτοκάλι. Οι επιλογές μου δικαιώθηκαν το παγωτό ήταν ότι έπρεπε μέσα στην ζέστη και την υγρασία της Θεσσαλονίκης και με θέα τον λευκό Πύργο και την παραλία περπατώντας κατά μήκος της πρόσφατα ανακαινισμένης νέας παραλίας συνδύασα οπτικά και γευστικά την ουσία της Θεσσαλονίκης, την απέραντη παραλία και την παγωμένη γεύση της κρέμας από τρίγωνο και το τραγανό φύλλο που του απογείωνε την γεύση.





                                                                                             Παρφέ
                                                                                                Διεύθυνση  :  Λεωφόρος Νίκης



 Τελευταία μέρα της παραμονής μου στην Θεσσαλονίκη και ανηφορίζω για την Άνω πόλη και βρίσκομαι στο κάστρο και το λεγόμενο επταπύργιο που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα (1989) ως φυλακές. Η θέα από τα τείχη είναι εντυπωσιακή και με τον ήλιο να πέφτει και να αντανακλά στα γεμάτα Ιστορία τείχη το τοπίο γίνεται εντυπωσιακό. Παρατηρώ τα τείχη και βλέπω ότι σε αρκετά σημεία χρησιμοποιήθηκαν αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη ναών συνήθης τακτική την περίοδο του Βυζαντίου. Περπατώ στα στενά δρομάκια του κάστρου ξαφνικά μου έρχεται όρεξη για γλυκό (τί περίεργο?). Μπροστά στο κάστρο κατευθύνομαι προς την καφετέρια Προπύλαια και με θέα την πόλη από ψηλά παραγγέλνω πουτίγκα με βάση από καρυδόπιτα. Η υφή της πάρα πολύ απαλή εξισορροπώντας την με την έντονη σιροπιαστή γεύση της καρυδόπιτας. 

Πουτίγκα με βάση από καρυδόπιτα


Κορμός λευκής σοκολάτας


 Απομακρύνομαι από την πόλη για το αεροδρόμιο προς την αναχώρηση για Αθήνα. Η εμπειρία μου αυτές τις μέρες στην Θεσσαλονίκη μοναδική και σίγουρα γλυκιά. Τα γλυκά της Θεσσαλονίκης φλερτάρουν πολύ με την κρέμα και τις ζύμες παντός είδους με κυρίαρχη την γεύση του φύλλου μπουγάτσας και την κρέμας πατισερί. Αυτό που πραγματικά με εντυπωσιάζει είναι ότι οι Θεσσαλονικείς εξακολουθούν να πρωτοπορούν ακόμη και στα γλυκά και σίγουρα το μπουγατσάν δεν είναι η τελευταία του λέξη! Ανάμεσα στο πλήθος των βυζαντινών ναών και των αρχαιολογικών χώρων η Θεσσαλονίκη προσφέρει μια ατμόσφαιρα μυστηριακή σε αυτούς που θέλουν να την αισθανθούν. Σίγουρα είναι πολλά τα μέρη που δεν επισκέφτηκα αλλά σίγουρα δίνω την μυστική μου υπόσχεση να την επισκεφτώ ρίχνοντας το κέρμα μου στις παλαιοβυζαντινές κατακόμβες του αγίου Δημητρίου. Εις το επανειδείν λοιπόν!



                                                                                                                   Γιώργος Γκεβρέκης




Τείχη Θεσσαλονίκης




Πλατεία Αριστοτέλους
Η αψίδα του Γαλερίου




Παραλία Θεσσαλονίκης
Οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στην νέα Παραλία


ΠΑΓΩΤΟ ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΛΙΜΟΝΤΣΕΛΟ




Μιας και έπιασαν για τα καλά οι ζέστες του καλοκαιριού και οι εξορμήσεις στα ψυγεία του περιπτέρου για παγωτό γίνονται όλο και πιο συχνές, ήρθε η ώρα να πειραματιστούμε με την παρασκευή παγωτού αλλά σε μια άλλη μορφή από αυτή που έχουμε συνηθίσει καθώς το semifreddo όπως το ονομάζουν οι φίλοι μας οι Ιταλοί έχει μια πιο απαλή υφή και δεν σκληραίνει στο ψυγείο όσο ώρα και αν το αφήσουμε μέσα. Το αρωμάτισα λοιπόν με λεμόνι άλλα και με την προσθήκη του γνωστού λεμονάτου λικέρ limoncello που θα απογειώσει την γεύση του! Για διακόσμηση θα καραμελώσουμε φέτες λεμονιού. Μην μου ταράζεστε δεν είναι καθόλου δύσκολο με απλά βήματα θα έχετε τα δικά σας χειροποίητα ζαχαρωμένα φρούτα!
 Για ρίξτε μια ματία και στην συνταγή :


                                                          ΥΛΙΚΑ


  •        4 αυγά χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους 
  •       110 γραμμάρια ζάχαρη
  •        500 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά
  •        80 γρ. limoncello 
  •        ξίσμα από 2 λάιμ ή λεμόονια
  •         15 γρ. φύλλα ζελατίνας
  •       ζαχαρωμένες φέτες λεμονιού (εναλλακτικά τις φτιάχνετε μόνοι σας)



                                          Και τώρα ανασκουμπωθείτε! 



  Μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό. Χτυπάμε τα ασπράδια με το 1/3 της ζάχαρης σε σφιχτή μαρέγκα.
   Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει μια μορφή παχύευστη σαν γιαούρτι. Τέλος χτυπάμε και τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να πάρει ένα υπόλευκο χρώμα και να γίνει ένα αρκετά αφράτο μείγμα. Παίρνουμε την μαλακωμένη ζελατίνη και την ρίχνουμε σε ένα μπολ με λίγο βραστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτουμε την ζελατίνη στο μείγμα των κρόκων και στην συνέχεια το ξύσμα και το Limoncello. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Ενσωματώνουμε έτσι και τη μαρέγκα.
 Καλύπτουμε με μεμβράνη τα τοιχώματα μια μακρόστενης φόρμας έτσι ώστε να εξέχει από την φόρμα. Ρίχνουμε το μείγμα και τα αφήνουμε στην κατάψυξη για περίπου 10 ώρες.
 Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, το αφήνουμε για μερικά λεπτά εκτός ψυγείου για να μαλακώσει. Ξεφορμάρουμε τραβώντας την μεμβράνη.


 Για τις ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού

300 γρ. νερο
300 γρ. ζάχαρη
2 λεμόνια κομμένα σε ροδέλες και άλλα 2 κομμένα σε λωρίδες

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα μέχρι να κοχλάσει και να δημιουργηθεί ένα βαρύ σιρόπι που να κάνει κόμπους στο κουτάλι. Προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού και τις αφήνουμε 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανες. Τις αφαιρούμε με μια κουτάλα και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με ζάχαρη μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Στην συνέχεια τις αφαιρούμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε μια λαδόκολλα 


Τip

Το σιρόπι που θα απομείνει από το βράσιμο των φετών του λεμονιού μπορείτε να το διατηρήσετε σε ένα μπουκάλι αφού το σουρώσετε για να φύγουν τα υπολείμματα του λεμονιού. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε μια σπιτική λεμονάδα αραιώνοντάς την με 2/3 νέρο!

                                                          
                                                                                                          Γιώργος Γκεβρέκης

                                                 ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΡΕΒΑΝΙ




Είπα αυτή την φορά να φτιάξω ένα παραδοσιακό αλλά πολύ νόστιμο γλυκό που παρασκευάζεται με πολύ απλά υλικά και πολύ γρήγορα. Τί είναι αυτό? μα φυσικά το λαχταριστό ρεβανί! Και επειδή για πολλούς η Βέροια (που είναι και η σπεσιαλιτέ της) πέφτει κάπως μακριά ήρθε η ώρα να ανασκουμπωθείτε και να το σκαρώσετε σε μισή ωρίτσα. Αν σας περισσεύει λίγο σιμιγδάλι το έχετε σχεδόν έτοιμο! Και ιδού η συνταγή!




                                                               ΡΕΒΑΝΙ


ΥΛΙΚΑ

  1. 6 αυγά
  2. 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  3. 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  4. 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  5. ξύσμα ενός λεμονιού
  6. λίγο βούτυρο για την φόρμα
  7. 50 γρ. ινδική καρύδα
     
     Για το σιρόπι

  • 350 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. γλυκόζη



                                                   Και τώρα ανασκουμπωθείτε!


 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Στο μεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν ένα χρώμα που να πλησιάζει στην ώχρα και να είναι αρκετά αφράτο (τουλάχιστον 10 λεπτά χτύπημα). Ρίχνουμε και το σιμιγδάλι σιγά σιγά και στην συνέχεια το αλεύρι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα (μαρίζ) καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
 Αφού βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε μια φόρμα 24 εκ. αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  Για να είναι και το ρεβανί μας και το σιρόπι ζεστά ξεκινάμε να το κάνουμε πριν ψηθεί το ρεβανί. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και την γλυκόζη για 3 λεπτά και αφού το αποσύρουμε από την φωτιά το χύνουμε σιγά σιγά πάνω από το ρεβανί μέχρι να το απορροφήσει όλο το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ινδική καρύδα. Έτοιμο!


                                                                                                              Γιώργος Γκεβρέκης

                                                     

                                                     ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ