ΓΛΥΚΕΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τσουρέκια Τερκενλής



  Και να που βρέθηκα λοιπόν έπειτα από αρκετό καιρό στην πόλη που πολλοί την θεωρούν ερωτική και ατμοσφαιρική αλλά εγώ την θεωρώ και ξελογιάστρα όχι μόνο για την όμορφή της παραλία και τις πλατείες της αλλά κυρίως για τις γλυκές εκπλήξεις που μας επιφύλασσε η επίσκεψή της. Είναι γεγονός ότι όπου και αν περπατήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είτε περιδιαβείς την ανοιχτή και φιλοξενη πλατεία Αριστοτέλους είτε τις πολύβουες αγορές της, η μύτη σου θα σπάσει από τις μυρωδιές από τις ταβέρνες και τα ταχυφαγεία που την διατρέχουν .
   Και κάθε επισκέπτης που σέβεται τον εαυτό του δεν θα διστάσει να περάσει από τον θρυλικό Τερκενλή( με ιστορία από το 1948) που αν βρεθείς το πρωί έξω από το κατάστημα θα μεθύσεις από την μυρωδιά του φρεσκοψημένου τσουρεκιού που σε καλεί να το δοκιμάσεις! Τα καταστήματα είναι διάσπαρτα σε όλη την πόλη όπως στην πλατεία Αριστοτέλους και απέναντι από την αγία Σοφία. 
  Εκτός από το κλασσικό πλέον τσουρέκι με γέμιση κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές σε γεύσεις με επικάλυψη πραλίνα, καραμέλα, πορτοκάλι και πωλούνται σε μικρό, μεσαίο και μεγάλο μέγεθος (επιλέξτε το μεγάλο που είναι και πιο οικονομικό σχετικά). Εκτός από τα λαχταριστά τσουρέκια που σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές σε γλυκά όπως σιροπιαστά μπακλαβαδάκια, σοκολατένια παστάκια, τρίγωνα με κρέμα ή σοκολάτα, βιεννέζικα ( εξαιρετικά γλυκάκια γεμιστά με ξηρούς καρπούς), ακόμη και περίτεχνες τούρτες με ζαχαρόπαστα (κατόπιν παραγγελίας προφανώς) με γνωστούς ήρωες κινουμένων σχεδίων! Όπως και να έχει ένα πέρασμα έστω για οφθαλμόλουτρο γλυκών επιβάλλεται!



Οι γλυκές μου εξορμήσεις συνεχίστηκαν και σε μια από τις βόλτες μου στην πόλη βρέθηκα σε έναν μικρό ατμοσφαιρικό χώρο πίσω από την αγία Σοφία που ο ιδιοκτήτης του, ακολουθώντας την νέα τάση της παγκόσμιας αγοράς στο να συνδυάζονται διαφορετικοί τύποι γλυκών έφτιαξε το μπουγατσάν! Το μπουγατσάν συνδυάζει την απολαυστική γεύση της πλούσιας κρέμας της μπουγάτσας που γεμίζει (σχεδόν ξεχειλίζει) την ζύμη ένός αφράτου κρουασάν. Το αποτέλεσμα γευστικότατο με τις γεύσεις της Θεσσαλονίκης να συμπληρώνουν το γαλλικό αυτό έδεσμα. Το μπουγατσάν σερβίρεται επίσης και με κρέμα σοκολάτας αλλά και με γαρνιτούρα από φρούτα εποχής ακόμη και με παγωτό! Ιδανική επιλογή για brunch είναι και τα bagels που προερχόμενα από την Αμερική είτε γλυκά είτε αλμυρά είναι ιδιαίτερα απολαυστικά με ζαμπόν και αυγό αλλά και σοκολάτα και πολλούς άλλους συνδυασμούς δίνουν έναν άλλο αέρα στο πρόγευμά σας!



Μπουγατσάν στο Estrella



 Ο χώρος ονομάζεται estrella και είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο μαγαζί που ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις της διακόσμησης και σε κάνει να νιώθεις άνετα και χαλαρά ( όπως πολύ καλά οι Θεσσαλονικείς ξέρουν να κάνουν). Το μάτι μου πέφτει στον κατάλογο σε ένα ιδιαίτερο γλυκό που δεν συνηθίζεται σε ζαχαροπλαστία και αυτό είναι τα κόλλυβα! Ναι αυτό που διαβάζετε το κατάστημα σερβίρει κόλλυβα ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και νόστιμο γλυκό που το έχουν συνδυάσει με τις κηδείες ωστόσο πρέπει να απενοχοποιηθεί πλέον και να σερβίρεται σαν ένα απλό πιάτο που ειδικά για πρωινο είναι πολύ καλή επιλογή!





Φεύγοντας έχοντας παρέα εκτός από τους εξ Αθήνας ορμώμενους φίλους μου και μια Θεσσαλονικιά φίλη μου και έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτόν τον χώρο που είναι ανοιχτός συνήθως μέχρι το μεσημέρι για πρωινό και brunch, παρατηρώ στον τοίχο ένα πολύ όμορφο γκράφιτι να με αποχαιρετά δίνοντας ραντεβού για την επόμενη επισκεψη μου!








                                                                                                         ESTRELLA 
                                                                                                          Παύλου Μελά 48


 Κατηφορίζοντας την πρόσφατα πειραματικά πεζοδρομημένη οδό αγίας Σοφίας και βολτάροντας στα μαγαζιά, το μάτι μου πέφτει σε ένα ζαχαροπλαστείο που τα εντυπωσιακά γλυκά στις βιτρίνες του υπόσχονται πολλά. Οι επιλογές άπειρες από περίτεχνα cupcakes και λαχταριστά γεμιστά μπισκότα, προφιτερόλ με λευκή σοκολάτα, ωραία διακοσμημένες τούρτες και παστάκια διαφόρων ειδών μέχρι και προϊόντα αρτοποιίας ακόμη και μαγειρευτά φαγητά.
 Στην ταμπέλα εξωτερικά βλέπω να αναγράφεται ένα απλό Ble  και είναι ένα από τα διάφορα καταστήματα της αλυσίδας. Στο εσωτερικό του δεσπόζει ένας τεράστιος φούρνος ύψους 15 μέτρων (ο μεγαλύτερος στον κόσμο όπως αναφέρει η ταμπέλα γνωστών Ιταλών αρχιτεκτόνων).







Ο χώρος αποπνέει φινέτσα και ακολουθεί την καινούργια τάση των φούρνων-ζαχαροπλαστείων που έχουν μεγάλη ποικιλία γλυκών και αρτοποιημάτων δίνοντας την δυνατότητα να επιλέξεις το γλυκό που επιθυμείς και να κάτσεις να το απολαύσεις στο κατάστημα. Επιλέξτε ένα από τα υπέροχα eclair αλλά και ένα σουβλάκι φράουλας, αλλά και τάρτες φρούτων τιραμισού και πάστες σοκολάτας θα τα λατρέψετε! Η τελική μου επιλογή ήταν ένα παστάκι λευκής σοκολάτας και lime με καρδιά σοκολάτας giandujia και βάση μπισκότου. Οι γλυκύτητα της λευκής σοκολάτας συνδυάζεται υπέροχα με την υπόξινη γεύση του μοσχολέμονου και την απαλή υφή της τζιαντούγια στο εσωτερικό της. Η γευστική εμπειρία ολοκληρώνεται με την τραγανή υφή του μπισκότου που στηρίζει το γλυκό. 
Κρέμα lime με σοκολάτα τζιαντούγια και λευκή σοκολάτα








 Για τους λάτρεις του παγωτού υπάρχει και εδώ επιλογή από απολαυστικές γεύσεις! Δοκίμασα το πολίτικο ντοντουρμά και ενθουσιάστηκα από την πλούσια γεύση του βουβαλίσιου γάλακτος που έλιωνε στο στόμα. Είναι από τα παγωτά που δύσκολα θα βρεις αλλού και αν προσθέσεις και σοκολάτα (λευκή, πικρή ή γάλακτος) το αποτέλεσμα ξετρελαίνει! 




                                                                                      Ble 
                                                                                                    Αγίας Σοφίας 19


Μιλώντας για παγωτό δεν πρέπει να φύγει κανείς από την Θεσσαλονίκη χωρίς να δοκιμάσει παγωτό από το Παρφέ. Οι επιλογές για παγωτό είναι πάρα πολλές και είναι δύσκολο να επιλέξεις. Ωστόσο δοκίμασα παγωτό με γεύση τρίγωνο πανοράματος και σοκολάτα πορτοκάλι. Οι επιλογές μου δικαιώθηκαν το παγωτό ήταν ότι έπρεπε μέσα στην ζέστη και την υγρασία της Θεσσαλονίκης και με θέα τον λευκό Πύργο και την παραλία περπατώντας κατά μήκος της πρόσφατα ανακαινισμένης νέας παραλίας συνδύασα οπτικά και γευστικά την ουσία της Θεσσαλονίκης, την απέραντη παραλία και την παγωμένη γεύση της κρέμας από τρίγωνο και το τραγανό φύλλο που του απογείωνε την γεύση.





                                                                                             Παρφέ
                                                                                                Διεύθυνση  :  Λεωφόρος Νίκης



 Τελευταία μέρα της παραμονής μου στην Θεσσαλονίκη και ανηφορίζω για την Άνω πόλη και βρίσκομαι στο κάστρο και το λεγόμενο επταπύργιο που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα (1989) ως φυλακές. Η θέα από τα τείχη είναι εντυπωσιακή και με τον ήλιο να πέφτει και να αντανακλά στα γεμάτα Ιστορία τείχη το τοπίο γίνεται εντυπωσιακό. Παρατηρώ τα τείχη και βλέπω ότι σε αρκετά σημεία χρησιμοποιήθηκαν αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη ναών συνήθης τακτική την περίοδο του Βυζαντίου. Περπατώ στα στενά δρομάκια του κάστρου ξαφνικά μου έρχεται όρεξη για γλυκό (τί περίεργο?). Μπροστά στο κάστρο κατευθύνομαι προς την καφετέρια Προπύλαια και με θέα την πόλη από ψηλά παραγγέλνω πουτίγκα με βάση από καρυδόπιτα. Η υφή της πάρα πολύ απαλή εξισορροπώντας την με την έντονη σιροπιαστή γεύση της καρυδόπιτας. 

Πουτίγκα με βάση από καρυδόπιτα


Κορμός λευκής σοκολάτας


 Απομακρύνομαι από την πόλη για το αεροδρόμιο προς την αναχώρηση για Αθήνα. Η εμπειρία μου αυτές τις μέρες στην Θεσσαλονίκη μοναδική και σίγουρα γλυκιά. Τα γλυκά της Θεσσαλονίκης φλερτάρουν πολύ με την κρέμα και τις ζύμες παντός είδους με κυρίαρχη την γεύση του φύλλου μπουγάτσας και την κρέμας πατισερί. Αυτό που πραγματικά με εντυπωσιάζει είναι ότι οι Θεσσαλονικείς εξακολουθούν να πρωτοπορούν ακόμη και στα γλυκά και σίγουρα το μπουγατσάν δεν είναι η τελευταία του λέξη! Ανάμεσα στο πλήθος των βυζαντινών ναών και των αρχαιολογικών χώρων η Θεσσαλονίκη προσφέρει μια ατμόσφαιρα μυστηριακή σε αυτούς που θέλουν να την αισθανθούν. Σίγουρα είναι πολλά τα μέρη που δεν επισκέφτηκα αλλά σίγουρα δίνω την μυστική μου υπόσχεση να την επισκεφτώ ρίχνοντας το κέρμα μου στις παλαιοβυζαντινές κατακόμβες του αγίου Δημητρίου. Εις το επανειδείν λοιπόν!



                                                                                                                   Γιώργος Γκεβρέκης




Τείχη Θεσσαλονίκης




Πλατεία Αριστοτέλους
Η αψίδα του Γαλερίου




Παραλία Θεσσαλονίκης
Οι ομπρέλες του Ζογγολόπουλου στην νέα Παραλία