ΠΑΓΩΤΟ ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΛΙΜΟΝΤΣΕΛΟ




Μιας και έπιασαν για τα καλά οι ζέστες του καλοκαιριού και οι εξορμήσεις στα ψυγεία του περιπτέρου για παγωτό γίνονται όλο και πιο συχνές, ήρθε η ώρα να πειραματιστούμε με την παρασκευή παγωτού αλλά σε μια άλλη μορφή από αυτή που έχουμε συνηθίσει καθώς το semifreddo όπως το ονομάζουν οι φίλοι μας οι Ιταλοί έχει μια πιο απαλή υφή και δεν σκληραίνει στο ψυγείο όσο ώρα και αν το αφήσουμε μέσα. Το αρωμάτισα λοιπόν με λεμόνι άλλα και με την προσθήκη του γνωστού λεμονάτου λικέρ limoncello που θα απογειώσει την γεύση του! Για διακόσμηση θα καραμελώσουμε φέτες λεμονιού. Μην μου ταράζεστε δεν είναι καθόλου δύσκολο με απλά βήματα θα έχετε τα δικά σας χειροποίητα ζαχαρωμένα φρούτα!
 Για ρίξτε μια ματία και στην συνταγή :


                                                          ΥΛΙΚΑ


  •        4 αυγά χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους 
  •       110 γραμμάρια ζάχαρη
  •        500 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά
  •        80 γρ. limoncello 
  •        ξίσμα από 2 λάιμ ή λεμόονια
  •         15 γρ. φύλλα ζελατίνας
  •       ζαχαρωμένες φέτες λεμονιού (εναλλακτικά τις φτιάχνετε μόνοι σας)



                                          Και τώρα ανασκουμπωθείτε! 



  Μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό. Χτυπάμε τα ασπράδια με το 1/3 της ζάχαρης σε σφιχτή μαρέγκα.
   Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει μια μορφή παχύευστη σαν γιαούρτι. Τέλος χτυπάμε και τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να πάρει ένα υπόλευκο χρώμα και να γίνει ένα αρκετά αφράτο μείγμα. Παίρνουμε την μαλακωμένη ζελατίνη και την ρίχνουμε σε ένα μπολ με λίγο βραστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτουμε την ζελατίνη στο μείγμα των κρόκων και στην συνέχεια το ξύσμα και το Limoncello. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Ενσωματώνουμε έτσι και τη μαρέγκα.
 Καλύπτουμε με μεμβράνη τα τοιχώματα μια μακρόστενης φόρμας έτσι ώστε να εξέχει από την φόρμα. Ρίχνουμε το μείγμα και τα αφήνουμε στην κατάψυξη για περίπου 10 ώρες.
 Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, το αφήνουμε για μερικά λεπτά εκτός ψυγείου για να μαλακώσει. Ξεφορμάρουμε τραβώντας την μεμβράνη.


 Για τις ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού

300 γρ. νερο
300 γρ. ζάχαρη
2 λεμόνια κομμένα σε ροδέλες και άλλα 2 κομμένα σε λωρίδες

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα μέχρι να κοχλάσει και να δημιουργηθεί ένα βαρύ σιρόπι που να κάνει κόμπους στο κουτάλι. Προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού και τις αφήνουμε 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανες. Τις αφαιρούμε με μια κουτάλα και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με ζάχαρη μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Στην συνέχεια τις αφαιρούμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε μια λαδόκολλα 


Τip

Το σιρόπι που θα απομείνει από το βράσιμο των φετών του λεμονιού μπορείτε να το διατηρήσετε σε ένα μπουκάλι αφού το σουρώσετε για να φύγουν τα υπολείμματα του λεμονιού. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε μια σπιτική λεμονάδα αραιώνοντάς την με 2/3 νέρο!

                                                          
                                                                                                          Γιώργος Γκεβρέκης

                                                 ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!