ECLAIR ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΦΟΝΤΑΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ




Τα eclair μια καθόλα έμπνευση της γαλλικής ζαχαροπλαστικής παντρεύεται με γεύσεις που θυμίζουν Ελλάδα όπως το γλάσο με υποβρύχιο μαστίχας Χίου! Για να δούμε πώς φτιάχνεται :


                                                                     ΥΛΙΚΑ


ΕΚΛΕΡ


  • 1 δόση σου *
  • 1 κρόκος αυγού για το άλλειμμα
  • 1 κ.σ νερό για το άλλειμμα

  ΓΕΜΙΣΗ

  • 250 γρ. φρέσκο γάλα (πλήρες λιπαρών)
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 30 γρ. corn flour
  • 80 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, ψιλοκομμένο

ΓΛΑΣΟ
  • 300 γρ. φοντάν (υποβρύχιο βανίλιας ή μαστίχας)
  • 30 γρ. κουβερτούρα 50-55% κακάο λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 1 κ.σ νερό

                                             Και τώρα ανασκουμπωθείτε!


( για τα εκλέρ) Φτιάχνουμε την ζύμη των σου (δείτε παρακάτω για την συνταγή) και την μεταφέρουμε σε κορνέ. Σχηματίζουμε με το κορνέ πάνω σε ταψί με λαδόκολλα μπαστουνάκια μήκους 10 εκ. με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε τα εκλέρ με πινέλο. Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν αρκετά. Αφήνουμε να κρυώσουν.


(για την γέμιση) Βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος στην φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους με αβγοδάρτη. Λίγο πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά. Μόλις δέσει και αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα, την αποσύρουμε και προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε την κρέμα σε ένα πλατύ σκεύος, ώστε να απλώσει και να κρυώσει γρήγορα. Την καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην δημιουργηθεί κρούστα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου. Προτού την χρησιμοποιήσουμε την μαλακώνουμε ανακατεύοντας με έναν αβγοδάρτη. Κόβουμε τα εκλέρ στην μέση και τα γεμίζουμε με την κρέμα.


(για το γλάσο) Λιώνουμε το φοντάν σε μπεν μαρί ( να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς). Αποσύρουμε και προσθέτουμε την κουβερτούρα και το νερό ανακατεύοντας. Γλασάρουμε τα εκλέρ αμέσως όσο το γλάσο είναι ρευστό.




* (για την ζύμη των σου) 

Υλικά
  • 150 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 100 γρ. νερό 
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδας σε κομμάτια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. αβγά (περίπου 5)

                                                    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη. Μόλς λιώσει το βούτυρο και αρχίσει να βράζει το μείγμα, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να γίνει σφιχτό μείγμα. Το κατεβάζουμε από την φωτιά, το αδειάζουμε στον κάδο το μίξερ και περιμένουμε να χλιαρύνει. Έπειτα το ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, προσθέτοντας ένα-ένα τα αβγά μέχρι να γίνει μια λεία και ημίρευστη ζύμη.




                                                  ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ