Crema Catalana : Η ισπανική εκδοχή της creme brule







Αν και λάτρης της σοκολάτας αυτή την φορά θέλησα να φτιάξω μια αφράτη
 και λαχταριστή κρέμα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιβηρική χερσόνησο
 και μάλιστα στην Καταλονία που είναι και ο τόπος καταγωγής της κρέμας Καταλάνα.
Όπως προδίδει και το όνομά της η κρέμα Καταλάνα είναι ένα αυθεντικό ισπανικό 
γλυκό και ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης καθώς εμφανίζεται σε αρκετά βιβλία 
συνταγών ήδη από την περίοδο του Μεσαίωνα.
Η καταγωγή της απολαυστικής αυτής κρέμας προέρχεται από τους Εβραίους κατοίκους
της Καταλονίας που ως λάτρεις των γλυκών δημιούργησαν την κρέμα Καταλάνα από τον
συνδυασμό γάλακτος με αυγά που αργότερα αρωματίστηκε με ξύσμα λεμονιού και κανέλα.
Πολύ σύντομα οι λάτρεις της κρέμας ξεπέρασαν το όρια της Καταλονίας και εξαπλώθηκαν
σε όλη την Ισπανία και μάλιστα ορίστηκε να σερβίρεται ως επίσημο γλυκό στην γιορτή 
του αγίου Ιωσήφ στις 19 Μαρτίου ( είναι η αντίστοιχη γιορτή με την γιορτή του πατέρα 
στην Ισπανία). 
Είναι ένα αρκετά εύκολο γλυκό που μπορεί να φτιαχτεί με υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι
και έχει μια απαλή γεύση κρέμας με τόνους λεμονιού και κανέλας (ή βανίλιας) με 
την έντονη γεύση της καμμένης καραμέλας να απογειώνει την γεύση. Δίνει διαφορετικές 
υφές στο στόμα καθώς η απαλή υφή της κρέμας μπλέκεται με την τραγανή αίσθηση της 
καραμέλας με μια ελαφριά πικράδα που εξισορροπείται με την γλυκιά γεύση της κρέμας.  
Αν δεν έχετε φλόγιστρο για να κάψετε την ζάχαρη από πάνω, μπορείτε να βάλετε τα 
μπολάκια σε ταψί με νερό και να τα βάλετε για λίγη ώρα σε προθερμασμένο  φούρνο 
στους 220 βαθμούς σε γκρίλ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη από πάνω.

                                                                                           Γιώργος Γκεβρέκης

Κρέμα καταλάνα



Υλικά

1 κιλό γάλα φρέσκο πλήρες
2 ξυλάκια κανέλας
ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
7 κρόκοι αυγών 
40 γρ. κορν φλάουερ
180 γρ. ζάχαρη άσπρη ή καστανή



Εκτέλεση


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 900 γρ. από το γάλα, τα ξυλάκια κανέλας και το ξύσμα.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το κορν φλάουερ.
Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε τα 100 γρ. γάλα που είχαμε αφήσει στην άκρη και ανακατεύουμε ξανά.
Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα της κατσαρόλας, αφαιρούμε το ξυλάκια της κανέλας
και αδειάζουμε το 1/3 από το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων, ώστε να το 
ζεστάνουμε. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα πίσω στην εστία της κουζίνας και 
αδειάζουμε μέσα το μείγμα των κρόκων. Ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη
για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει,
χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά για να μην καεί και ανακατεύουμε για ένα λεπτό ακόμα.
Η κρέμα είναι έτοιμη όταν πήξει και αρχίζει να κοχλάζει. Θα δούμε στην επιφάνειά της να σχηματίζονται μεγάλες φουσκάλες που σκάνε.
Με μια κουτάλα μοιράζουμε την κρέμα σε ατομικά μπόλ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και 
τα βάζουμε στο ψυγείο. Πρέπει να παραμείνουν για 1-2 ωρίτσες.
Όταν τις σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη και καίμε την ζάχαρη με 
φλόγιστρο μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα.


Tip : Μπορείτε να αρωματίσετε την κρέμα με φυσική βανίλια ή ότι άλλο θέλετε 
εναλλακτικά όπως μαστίχα, καφέ , δυόσμο ή κάποιο λικέρ.