ΚΑΡΑΜΕΛΕΝΙΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ


   Το κέντρο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια προσφέρει πληθώρα επιλογών σε κάθε είδους γλυκά που συνήθως δεν έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ στην Ελλάδα αλλά και με πρωτοποριακό σχεδιασμό σαν καταστήματα. Στις βόλτες μου στο downtown όλο και ανακαλύπτω κάποιο γραφικό μαγαζάκι που θα εξάψει τους γευστικούς μου κάλυκες και θα μπω στον πειρασμό να δοκιμάσω και μάλιστα χωρίς ενδοιασμούς! Ο εμπορικός κόσμος του γλυκού έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και γι'αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που τολμούν να επενδύσουν σε αυτό τον γεμάτο γλυκές εκπλήξεις χώρο.
 Ένα από αυτά τα μαγαζιά γλυκιάς νοσταλγίας είναι και το καινούργιο παράρτημα Soocre που άνοιξε στην πλατεία Κολωνακίου και ακολουθεί τα πρότυπα του αντίστοιχου καταστήματος στο Γκάζι και πολύ επιτυχημένα! Για αυτούς που δεν το γνωρίζουν είναι ένα καραμελοπωλείο γεμάτο χρώματα και παιχνιδιάρικη διάθεση το οποίο φτιάχνει χειροποίητες καραμέλες σε πλήθος γεύσεων και χρωμάτων και όχι μόνο αυτό αλλά μπροστά στα έκπληκτα μάτια των πελατών! 
  Οι ζαχαροπλάστες δίνουν σόου καραμελοποιίας μετατρέποντας την μάζα της λιωμένης ζάχαρης σε πολύχρωμες μικρες καραμέλες και γλειφιτζούρια σε δικές τους δημιουργίες αλλά και κατόπιν παραγγελίας του πελάτη γράφοντας ακόμα και λέξεις πάνω στην καραμέλα ανάλογα με την περίπτωση όπως σε βαφτίσια, γάμους αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο event επιθυμεί ο πελάτης.


  Μην παραλείψετε μεταξύ των άλλων να δοκιμάσετε καραμέλες με γεύση αμαρέτο πραγματικά είναι από τις πιο γευστικές καραμέλες που έχω δοκιμάσει. Οι τιμές είναι προσιτές και θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε τους ίδιους τους ζαχαροπλάστες να χειρίζονται την ιδιαίτερα καυτή καραμέλα με περισσή ευκολία με την χρήση ειδικών γαντιών βέβαια. Η επίσκεψη θα σας φέρει μνήμες από την παιδική σας ηλικία και την λαχτάρα με την οποία αρπάζατε τις καραμελίτσες από το βάζο κρυφά. Enjoy!
                                                                              
                                                                                                    http://www.soocre.com/





 Συνεχίζω την βόλτα μου στο κέντρο και περπατώντας την Σκουφά αμέριμνος πέφτω πάνω σε μια βιτρίνα περίτεχνα διακοσμημένη και γεμάτη με πολλές παραλλαγές ένός γλυκού όχι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα αλλά πολύ εντυπωσιακό ομολογουμένως. Αναφέςρομαι στην πάβλοβα και στο κατάστημα ΄Ό,τι καλύτερο-Πάβλοβα στην Σκουφά 56.
     Η ιστορία της Πάβλοβα ξεκινάει κάπου στην δεκατία του 30' στην μακρινή Αυστραλία την περίοδο των μαζικών μεταναστεύσεων. Μια χορεύτρια μπαλέτου λοιπόν από το πρώην ανατολικό μπλοκ ονόματι Πάβλοβα επισκέπτεται την χώρα για να αναδείξει το χορευτικό της ταλέντο. Όλοι εντυπωσιάζονται από τις χορευτικές τις ικανότητες και αποδέχεται πλήθος θαυμασμού μεταξύ των οποίων και ο διάσημος τότε σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade εμπνέεται από το σχήμα της στολής της και της αφιερώνει αυτό το αφράτο γλυκό από ασπράδι αυγού και ζάχαρης.
  


Στο λιλιπούτειο κατάστημα μπορείς να βρεις την Πάβλοβα σε ποικιλία γεύσεων όπως φρούτα του δάσους, σοκολάτα, κάστανο, μόκα και βέβαια στην κλασσική γεύση της φράουλας. Επίσης μέσα στις γιορτές βρήκα την πάβλοβα και σε μορφή κορμού αλλά και τούρτας με πολλές στρώσεις!  Όσο για την πάβλοβα με γεύση κρέμα κάστανου που δοκίμασα : 
Η κρέμα διατηρεί την διακριτική χωρίς εξάρσεις γεύση του κάστανου όσο πρέπει γλυκιά με μια αντίθεση στην υφή από το τριμμένο κάστανο στην κορυφή. Η μαρέγκα ελαφριά και κρουστή με ζαχαρένια επίγευση δεν αντιστέκεται στο κουτάλι.Τραγανιστή εξωτερικά και διατηρεί την υγρασία της εσωτερικά. Πολύ καλή επιλογή και η αντίστοιχη με κρέμα σοκολάτας". 




    Εκτός από πάβλοβες το κατάστημα διαθέτει και αλμυρές επιλογές στους επισκέπτες καθώς και μαγειρευτά φαγητά για τους πολυάσχολους γιάπηδες που αναζητούν κάτι άμεσα να κορέσουν την πείνα τους και να αρπάξουν και μια πάβλοβα για επιδόρπιο! Για όσους λοιπόν αναζητούν κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα για να γλυκαθούν και τους εξιτάρει η τραγανή και αφράτη υφή μιας πάβλοβας βρίσκονται στο κατάλληλο μέρος. Θα πρότεινα να υπήρχε η δυνατότητα να καθίσει κάποιος και σε ένα τραπεζάκι να απολαύσει με την ησυχία του την πάβλοβα την επιλογής του.




                                                                                                       http://www.pavlova.gr/


     



Φέυγω και πάω σε άλλες γειτονιές λοιπόν αναζητώντας κάτι εξίσου αφράτο αλλά και ζυμαρένιο παράλληλα. Τα βήματα με φέρνουν στην Αιόλου και κατηφορίζοντας την λίγο πριν σταματήσω για καφέ στην πολυσύχναστη πλατεία Αγίας Ειρήνης, μυρίζω κάτι που μόνο στην Ελλάδα μπορεί να απολαύσει κανείς και είναι φυσικά οι λουκουμάδες! Μια απλή συνταγή μετατρέπεται σε ένα μοντέρνα μίνιμαλ διακοσμημένο χώρο με το απλό όνομα ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ σε μια ευχάριστη στάση στους καταπονημένους από τα ψώνια επισκέπτες του κέντρου. Με λίγα ευρώ λοιπόν μπορεί κάποιος να δοκιμάσει το κλασσικό αυτό γλύκισμα σε πρωτοποριακές παραλλαγές όπως λουκουμάδες γεμιστοί με κρέμα μαστίχας πασπαλισμένοι με ζάχαρη άχνη και ουχί με μέλι ή σοκολάτα που σερβίρονται συνήθως!
    Εννοείται φυσικά ότι μπορεί κάποιος να τους δοκιμάσει και στην κλασσική  τους μορφή που όλοι αγαπήσαμε! Οι λουκουμάδες εννοείται φτιάχνονται εκείνη την ώρα και σερβίρονται ζεστοί και λαχταριστοί χαζεύοντας τον κόσμο που περιφέρεται και μπαινοβγαίνει για μια σύντομη στάση λίγο πριν συνεχίσει την βόλτα του. Ιδανικά συνοδεύστε τους με ανθρακούχο νερό αρωματισμένο με μαστίχα που διαθέτει το κατάστημα.

Η βόλτα μου στο κέντρο θα συνεχιστεί γι'αυτό μείνετε  ενημερωμένοι πρόκειται να υπάρξουν πολλές γλυκές εκπλήξεις να επισκεφτείτε ακόμη μην κάθεστε λοιπόν ανακαλύψτε ό,τι καινούργιο υπάρχει στην πόλη!



                                                                                                                Γιώργος Γκεβρέκης