ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ!



 Και να που βρίσκομαι πάλι εδώ λίγες ώρες πριν εκπνεύσει ο χρόνος...μια χρονιά κατά πολλούς δυσοίωνη όχι μόνο από πλευράς οικονομικών αλλά για τους δικούς του ο καθένας λόγους. Το sweetopia όμως είναι πάντα αισιόδοξο και περιμένει ανυπόμονα ποιες καινούργιες γλυκές εκπλήξεις θα φέρει το 2014! 
    Η παλιός ο χρόνος που τώρα γερασμένος μας γυρνά σιγά σιγά την πλάτη είχες πολλές αποχρώσεις είτε γλυκές είτε πικρές. Για άλλους είχε την γεύση της καμένης τραγανής καραμέλας με τους γλυκερούς τόνους μιας κρεμ μπρουλέ ενώ για άλλους την γλυκόπικρη γεύση ενός μπισκότου κανέλας. Για άλλους πάλι η χρονιά είχε την ονειρική γλυκιά γεύση ενός πολύχρωμου cupcake ενώ άλλοι πάλι αυτούς τους 12 μήνες τους έζησαν σαν μια ηδονική βουτιά σε μια αφράτη και σιροπιασμένη σοκολατόπιτα.
  Όπως και να το έζησε ο καθένας με τα σκαμπανεβάσματα τις χαρές και τις λύπες είναι μια ακόμη χρονιά που θα θυμόμαστε νοσταλγικά αυτά που μας πρόσφερε και μας έκανε να κλάψουμε και να γελάσουμε, να γλυκαθούμε και να πικραθούμε. Εξάλλου η ίδια η ζωή είναι απρόβλεπτη, ίσως γι'αυτό μας αρέσει τόσο πολύ γιατί η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια και ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει αυτό που θα επιλέξεις και τι γεύση θα σου αφήσει στο τέλος όπως έλεγε και ο Tom Hanks ως Forrest Gump στην ομώνυμη ταινία.
    Για μένα η χρονιά αυτή είχε αρκετές δύσκολες στιγμές σαν μια bitter σοκολάτα με τόνους τζίντζερ και πιπεριού καγιέν. Μια θητεία άλλωστε ποτέ δεν είναι τόσο εύκολη όσο και αν είχε και τις καλές τις στιγμές. Όσο μπορούσα εκείνη την περίοδο προσπαθούσα να τροφοδοτώ την σελίδα και με την βοήθεια της συνεργάτιδας μου Ηρώς κρατούσαμε ενήμερη την σελίδα κυρίως την αντίστοιχη στο facebook με ό,τι καινούργιο υπάρχει στο τομέα του γλυκού μέσα από το ίντερνετ αλλά και με συνταγές που έφτιαχνα και σχολίαζα μέσα από την σελίδα.
  Οι γλυκές αναζητήσεις θα επιστρέψουν σύντομα με καινούργια επεισόδια και ακόμη περισσότερο κέφι γιατί έχουμε αρκετό καιρό να επανέλθουμε στις επάλξεις με καινούργια γλυκά αλλά μην ανησυχείτε η τρελή ομάδα θα κάνει το μεγάλο comeback!
 Σύντομα θα κάνω και μια περιήγηση στα νέα καταστήματα γλυκών του κέντρου της Αθήνας που έχουν γίνει στέκια και προσελκύουν όλο και καινούργιους θαμώνες που απολαμβάνουν τις γλυκές τους ατασθαλίες urban style! Επίσης προσεχώς θα ανακαλύψουμε ποιους γλυκούς θησαυρούς κρύβει η Ιβηρική (έκπληξη εν αναμονή λοιπόν!)
  Από εμένα δεν μένει τίποτα άλλο παρά να σας ευχηθώ ολόψυχα να έχετε μια καλή,γλυκιά και δημιουργική χρονιά γεμάτη πολύχρωμες και συναρπαστικές εμπειρίες που θα σας δώσουν την αφορμή να ατενίσετε τις επόμενες χρονιές με αισιοδοξία και πολύ κέφι!
                                                                                           
                                                                                                 Γιώργος Γκεβρέκης

                     ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2014
                     και όπως πάντα ΚΑΛΆ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΈΜΑΤΑ!




ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ




  Η περίοδος των γιορτών δεν τελείωσε παρόλο που τα Χριστούγεννα έχουν περάσει. Και για να μπούμε στο πνεύμα ας καταπιαστούμε με την παρασκευή μπισκότων που θα χαροποιήσουν και εμάς αλλά και τους μικρούς μας φίλους φτιάχνοντας ανθρωπάκια και δεντράκια αλλά και πλήθος άλλα σχήματα και με ό'τι χρώματα επιλέξουμε! Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι κουπάτ με τα ανάλογα σχήματα ( αν δεν βρείτε με ανθρωπάκια δεν χάλασε και ο κόσμος γίνονται εξίσου νόστιμα απλά να προσέξετε να είναι στο ίδιο μέγεθος περίπου για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα. Επίσης επειδή η ζύμη από μόνη της είναι σκουρόχρωμη μην μπερδευτείτε με το ψήσιμο το οποίο πρέπει να μην ξεπερνάει τα 12-15 λεπτά στους 160 βαθμους). Στην γεύση έχουν την σπιρτάδα του τζίντζερ αλλά και την μεστή γεύση της μαύρης ζάχαρης και είναι αρκετά μαλακά και ευχάριστα στην γεύση. Για να τοποθετήσετε το γλάσο στα μπισκότα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λαδόκολλα την οποία την φτιάχνετε σαν ένα μικρό χωνί και πιέζοντάς το βγαίνει το γλάσο από την μύτη του αυτοσχέδιου κορνέ.

   Θα χρειαστείτε λοιπόν :

375 γρ. αλεύρι
1/2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ.γλυκού σόδα μαγειρική
1/4 κουτ.γλυκού αλάτι
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο γαρύφαλο
1 1/2 κουτ.γλυκού κανέλα 
2 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο 
125 γρ. βούτυρο αγελάδος (εκτός ψυγείου)
120 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή ( muscovado)
1 μεγάλο αυγό 
150 γρ. μελάσα (ή περιμέζι)

Για το γλάσο θα χρειαστείς

  Ένα πακέτο άχνη ζάχαρη 
   Λίγο νερό
    Σταφίδες για την διακόσμηση


  Ανασκουμπώσου και ξεκίνα να τα φτιάχνεις! Πώς όμως? Για δες παρακάτω :

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα μπαχαρικά, την σόδα , το αλάτι και το μπέικιν παόυντερ και ανακατεύουμε. Πιάσε ένα άλλο μπολ και χτύπα στο μίξερ (κατά προτίμηση με το φτερό) το βούτυρο με την  καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Ρίξε τώρα το αυγό και την μελάσα και συνεχίσε το χτύπημα. Τώρα ήρθε η ώρα για το ζύμωμα! Βάλε τον γάντζο του ζυμώματος στο μίξερ και ρίξε στο μείγμα του βουτύρου το μείγμα του αλευριού. Ζυμώνεις μέχρι να γίνει μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μαζεύεις την ζύμη σε μια μεμβράνη και το βάζεις στο ψυγείο να σφίξει για καμιά ωρίτσα.
 Αφού σφίξει λοιπόν απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια την ζύμη σε φύλλο 0,5 εκατοστών και αρχίζουμε και κόβουμε τα ανθρωπάκια μας  με κουπάτ και τα ξαπλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.Βάζουμε και τις μαύρες σταφίδες σαν κουμπιά  στα ανθρωπάκια μας. Μπορούμε πριν τα ψήσουμε να τρυπήσουμε σε ένα σημείο τα μπισκότα μας για να μπορέσουμε μετά να τα κρεμάσουμε και στο δέντρο ως διακοσμητικά!
 Την ζύμη την χρησιμοποιούμε λίγη λίγη και την υπόλοιπη την βάζουμε στο ψυγείο για να μην λιώνει η ζύμη και δυσκολευόμαστε να τα δουλέψουμε.
 Άνοιξε τον φούρνο στους 160 βαθμούς όταν αρχίζεις να τα φτιάχνεις και όταν είναι έτοιμα τα ψήνεις για 14-17 λεπτά. 
  Όταν τα βγάλεις από τον φούρνο και κρυώσουν ήρθε η ώρα να φτιάξεις το γλάσο. Ανακάτεψε την ζάχαρη άχνη με πολύ λίγο νερό τόσο όσο ώστε να δημιουργηθεί μια πάστα αρκετά παχύρευστη αλλά όχι υπερβολικά ρευστή ώστε να χύνεται και να απλώνει στο μπισκότο. 
 Με το αυτοσχέδιο από λαδόκολλα κορνέ φτιάχνεις το περίγραμμα και οτιδήποτε θελήσεις πάνω στα μπισκότα. Αν θέλεις μπορείς να αναμείξεις στο γλάσο και χρώμα ζαχαροπλαστικής για να έχεις χρωματιστό αποτέλεσμα (ειδικά το πράσινο χρώμα στα μπισκότα δεντράκια είναι ό,τι πιο ιδανικό!)


                                                  ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ


                                                                                                    Γιώργος Γκεβρέκης
  




Μακαρόν με βουτυροκρεμα μανταρινιου



 Καιρός να πειραματιστούμε λοιπόν και με την γαλλική ζαχαροπλαστική και μάλιστα με ένα χαρακτηριστικό γλυκό που οι Γάλλοι απολαμβάνουν σε πλήθος παραλλαγών και γεύσεων αλλά και χρωμάτων. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζαχαροπλαστεία του κεντρου (βλέπε Paul στην Πανεπιστημίου)τα εντάσσουν στις ϕανταχτερές του προθήκες δίνοντας μια διάσταση ζαχαροπλαστικού κοσμήματος τόσο σε εμϕάνιση όσο και σε τιμή! Ένας οικονομικός τρόπος να τα απολαύσετε λοιπόν είναι ϕτιάχνοντάς τα και μάλιστα σε μια δροσιστική παραλλαγή με γεύση μανταρίνι! Μόλις τα δοκιμάσεις θα εκπλαγείς από το πόσο μαλακά είναι πραγματικά λιώνουν στο στόμα και χωρίς να το καταλάβεις έχεις προχωρήσει στην καταβρόχθιση του επόμενου!Η κρέμα τους έχει μια ελαϕριά νότα μανταρινιού χωρίς να αποχωρίζεται την κρεμώδη απολαυστική βάση της! Η συνταγή παρακάτω :
Υλικά
100 γρ. Ζάχαρη άχνη 75 γρ. Τριμμένο αμύγδαλο
1 κοϕτό κουτ. Γλυκού 2 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου 75 γρ.κρυσταλλική ζάχαρη 3-4 σταγόνες πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικης Για την γέμιση 100 γρ. Ζάχαρη άχνη 50 γρ. Ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 1 κ.σ χυμός μανταρινιού 1 κ.γ ξύσμα μανταρινιού.

Κοίτα πώς το ϕφτιάχνουμε Προθερμαίνουμε τον ϕούρνο στους 150 βαθμούς. Σρ 2 ταψιά με λαδόκολλα σχεδιάζεις με μολύβι κύκλους διαμέτρου 3 εκ. με 3 εκ απόσταση μεταξύ τους. Αϕού τελειώσεις με αυτό χτυπά στο μπλέντερ το αμύγδαλο με την άχνη σε πολύ ψιλή σκόνη. Εδώ προσθέτεις και το ξύσμα και το χτυπάς ελαϕρά. Σε ένα μπολ χτυπάς τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνεις και την κρυσταλλική ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα και έπειτα ρίχνεις και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στο τέλος ρίχνουμε και το μείγμα αμυγδάλου και μεταϕέρεις το μείγμα σε κορνέ. Κρατώντας το κορνέ κάθετα στο κέντρο του κύκλου που σχεδίασες ϕτιάχνεις μικρές ροζέ τες διαμέτρου 3 εκ. Τις ψήνεις στην μεσαία θέση του ϕούρνου 18-20 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιϕάνεια των μακαρόν. Άϕησέ τα κανένα 20λεπτο να κρυώσουν. Για την γέμιση ανακατεύεις την άχνη, το βούτυρο, το ξύσμα και τον χυμό μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Το τοποθετείς στο κορνέ και το απλώνεις στην επίπεδη πλευρά των μακαρόν και το σκεπάζεις με το υπόλοιπο ήμισυ του μακαρόν σαν σάντουιτς. Δεν διατηρούνται για πολλές μέρες 2-3 μέρες μόνο γιαυτό όρμησε και.... ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!