ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ




  Η περίοδος των γιορτών δεν τελείωσε παρόλο που τα Χριστούγεννα έχουν περάσει. Και για να μπούμε στο πνεύμα ας καταπιαστούμε με την παρασκευή μπισκότων που θα χαροποιήσουν και εμάς αλλά και τους μικρούς μας φίλους φτιάχνοντας ανθρωπάκια και δεντράκια αλλά και πλήθος άλλα σχήματα και με ό'τι χρώματα επιλέξουμε! Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι κουπάτ με τα ανάλογα σχήματα ( αν δεν βρείτε με ανθρωπάκια δεν χάλασε και ο κόσμος γίνονται εξίσου νόστιμα απλά να προσέξετε να είναι στο ίδιο μέγεθος περίπου για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα. Επίσης επειδή η ζύμη από μόνη της είναι σκουρόχρωμη μην μπερδευτείτε με το ψήσιμο το οποίο πρέπει να μην ξεπερνάει τα 12-15 λεπτά στους 160 βαθμους). Στην γεύση έχουν την σπιρτάδα του τζίντζερ αλλά και την μεστή γεύση της μαύρης ζάχαρης και είναι αρκετά μαλακά και ευχάριστα στην γεύση. Για να τοποθετήσετε το γλάσο στα μπισκότα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λαδόκολλα την οποία την φτιάχνετε σαν ένα μικρό χωνί και πιέζοντάς το βγαίνει το γλάσο από την μύτη του αυτοσχέδιου κορνέ.

   Θα χρειαστείτε λοιπόν :

375 γρ. αλεύρι
1/2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ.γλυκού σόδα μαγειρική
1/4 κουτ.γλυκού αλάτι
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο γαρύφαλο
1 1/2 κουτ.γλυκού κανέλα 
2 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο 
125 γρ. βούτυρο αγελάδος (εκτός ψυγείου)
120 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή ( muscovado)
1 μεγάλο αυγό 
150 γρ. μελάσα (ή περιμέζι)

Για το γλάσο θα χρειαστείς

  Ένα πακέτο άχνη ζάχαρη 
   Λίγο νερό
    Σταφίδες για την διακόσμηση


  Ανασκουμπώσου και ξεκίνα να τα φτιάχνεις! Πώς όμως? Για δες παρακάτω :

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα μπαχαρικά, την σόδα , το αλάτι και το μπέικιν παόυντερ και ανακατεύουμε. Πιάσε ένα άλλο μπολ και χτύπα στο μίξερ (κατά προτίμηση με το φτερό) το βούτυρο με την  καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Ρίξε τώρα το αυγό και την μελάσα και συνεχίσε το χτύπημα. Τώρα ήρθε η ώρα για το ζύμωμα! Βάλε τον γάντζο του ζυμώματος στο μίξερ και ρίξε στο μείγμα του βουτύρου το μείγμα του αλευριού. Ζυμώνεις μέχρι να γίνει μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μαζεύεις την ζύμη σε μια μεμβράνη και το βάζεις στο ψυγείο να σφίξει για καμιά ωρίτσα.
 Αφού σφίξει λοιπόν απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια την ζύμη σε φύλλο 0,5 εκατοστών και αρχίζουμε και κόβουμε τα ανθρωπάκια μας  με κουπάτ και τα ξαπλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.Βάζουμε και τις μαύρες σταφίδες σαν κουμπιά  στα ανθρωπάκια μας. Μπορούμε πριν τα ψήσουμε να τρυπήσουμε σε ένα σημείο τα μπισκότα μας για να μπορέσουμε μετά να τα κρεμάσουμε και στο δέντρο ως διακοσμητικά!
 Την ζύμη την χρησιμοποιούμε λίγη λίγη και την υπόλοιπη την βάζουμε στο ψυγείο για να μην λιώνει η ζύμη και δυσκολευόμαστε να τα δουλέψουμε.
 Άνοιξε τον φούρνο στους 160 βαθμούς όταν αρχίζεις να τα φτιάχνεις και όταν είναι έτοιμα τα ψήνεις για 14-17 λεπτά. 
  Όταν τα βγάλεις από τον φούρνο και κρυώσουν ήρθε η ώρα να φτιάξεις το γλάσο. Ανακάτεψε την ζάχαρη άχνη με πολύ λίγο νερό τόσο όσο ώστε να δημιουργηθεί μια πάστα αρκετά παχύρευστη αλλά όχι υπερβολικά ρευστή ώστε να χύνεται και να απλώνει στο μπισκότο. 
 Με το αυτοσχέδιο από λαδόκολλα κορνέ φτιάχνεις το περίγραμμα και οτιδήποτε θελήσεις πάνω στα μπισκότα. Αν θέλεις μπορείς να αναμείξεις στο γλάσο και χρώμα ζαχαροπλαστικής για να έχεις χρωματιστό αποτέλεσμα (ειδικά το πράσινο χρώμα στα μπισκότα δεντράκια είναι ό,τι πιο ιδανικό!)


                                                  ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ


                                                                                                    Γιώργος Γκεβρέκης