ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ DONUTS!





    Επανήλθα λοιπόν δριμύτερος μετά από την πολύμηνη απουσία από το blog του sweetopia με μια συνταγή πολυαγαπημένη από τους περισσότερους και απαντάται σε ατελείωτους συνδυασμούς και γεύσεις! Αυτή λοιπόν η μπαλίτσα από ζύμη που τηγανίζεται ελαφρά και συνοδεύεται στην κλασσική της μορφή με ζάχαρη, εισήχθησαν από τους Ολλανδούς οι οποίοι τους ονόμαζαν  oliekoecken τους έτρωγαν την διάρκεια των γιορτων των Χριστουγέννων.
     Οι Ολλανδοί  του Νέου Κόσμου μετέφεραν την ιδέα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έκτοτε έγινε αγαπημένο έδεσμα των Αμερικανών τόσο πολύ που να αποτελούν πλέον μέρος της διατροφικής κουλτούρας τους.
 Όσον αφορά την περίφημη τρύπα των ντόνατς υπάρχει ένας θρύλος γύρω από την δημιουργία της με πρωταγωνιστή ένα Ολλανδό ναυτικό, τον Hanson Gregory.
     Ο συγκεκριμένος ναυτικός στις 22 Ιουνίου 1847 κατά την διάρκεια μια καταιγίδας τοποθέτησε τα donuts στις ακτίνες του τιμονιού του καραβιού του έτσι ώστε να έχει ελεύθερα τα χέρια του όταν οδηγούσε το πλοίο του  και έτσι δημιουργήθηκε μια τρύπα στο κέντρο των ντόνατς. Η αλήθεια πέρα από τον θρύλο είναι ότι η τρύπα στο κέντρο διευκολύνει την ζύμη να τηγανιστεί χωρίς να αφήνει άψητα σημεία στο κέντρο του ντόνατ.







 Αυτό που πρέπει να προσέχετε στην παρασκευή αυτών των μαλακών γλυκών εδεσμάτων είναι στο καλό ζύμωμα και στην προσεκτική τοποθέτηση της γέμισης μέσα στην ζύμη. Πρέπει να τοποθετείται η γέμιση αφού τηγανιστούν και κρυώσουν έτσι ώστε να έχει σταθεροποιηθεί και έτσι να είναι πιο εύκολη η τοποθέτησή της μέσα στο ντόνατ.

Δείτε την συνταγή παρακάτω: 



ΥΛΙΚΑ



  • 150 ml Γάλα
  • 75 γρ ανάλατο βούτυρο
  • 1/2 κ.γ εσάνς βανίλιας
  • 2 κ.γ ξηρή μαγιά
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις συν επιπλέον για αλεύρωμα
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο για τηγάνισμα και λίγο επιπλέον για λάδωμα

 ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

 Ζάχαρη άχνη 
 Λίγο γάλα
 Μαρμελάδα της αρεσκείας σας (χρησιμοποίησα μία με φρούτα του δάσους και την προτείνω)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο και την βανίλια σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγό.
 Διαλύστε μέσα την μαγιά και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε την στην άκρη για 10 λεπτά. Προσθέστε τα αυγά. Κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανοίξτε μια λακούβα στο κέντρο του αλευριού και προσθέστε  το μείγμα με το γάλα. Αναμείξτε μέχρι να φτιάξετε μια σκληρή ζύμη.Δουλέψτε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Τοποθετήστε τη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάστε τη με διάφανη μεμβράνη. Αφήστε την 2 ώρες σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
 Σε αλευρωμένη επιφάνεια δουλεύεις την ζύμη και χώρισε την σε 12 μέρη ( μπορεί και περισσότερα εμένα μου βγήκαν 16 κομμάτια). Τα πλάθεις σε μπαλάκια και τα αφήνεις να ξεκουραστούν για καμιά ώρα σε ταψάκι να φουσκώσουν ξανά.
 Ζεσταινεις το λάδι να κάψει καλά και ρίχνεις τις ζυμαρένιες μπαλίτσες για 1 λεπτό στην κατσαρόλα γυρνόντας τα μια φορά και τα τοποθετείς σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξουν το λάδι τους.
 Ήρθε και η ώρα να γεμίσουμε τα ντόναντς με την μαρμέλάδα ή την πάστα πραλίνας. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε ένα κορνέ μαζί μας ( ειδικά αυτά τα κορνέ με σακούλες μίας χρήσης είνα ιδανικά). Το γεμίζουμε με την μαρμελάδα και αφού κάνουμε μια τρύπα στο ντόνατ το γεμίζουμε μέχρι να ξεχειλισει. Αν η μαρμέλάδα είναι πολύ πηχτή την αραιώνεις με λίγο νερό για να ρέει ευκολότερα από το κορνέ. Κατά τον ίδιο τρόπο αραιώνουμε και την πραλίνα με λίγο γάλα. 
  



  Αφού τα κάναμε όλα αυτά ας διακοσμήσουμε τα ντόνατς μας έιτε απλά κυλόντας τα στην ζάχαρη ή κάνοντας ένα πολύχρωμο γλάσσο αλλά και κάνοντάς τα σοκολάτένια!
 Για το γλάσο διαλύουμε την άχνη ζάχαρη με λίγο γάλα έτσι ώστε να έχουμε ένα παχύρευστο υγρό και ρίχνουμε μερικές σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα με ενιαίο χρώμα. Τέλος πασπαλίζουμε με πολύχρωμη τρούφα και τα λαχταριστά ντόνατς μας είναι έτοιμα! (Αν έχετε ειδική συσκευή που κάνει ντόνατς με το γνωστό σχήμα με την τρύπα, ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσετε!)

                                     ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΈΜΑΤΑ

                                                                                                         Γιώργος Γκεβρέκης