Brownie νηστίσιμο με λάδι




 

  Λόγω των ημερών ένα νηστίσιμο γλυκό είναι πάντα ευπρόσδεκτο, ιδιαίτερα όταν αφορά ένα 
σοκολατένιο πολύ δημοφιλές γλύκισμα που αφαιρώντας τα αυγά και το βούτυρο μεταμορφώθηκε σε ένα λιτοδίαιτο γλυκό που δεν υστερεί σε τίποτα από το πλήρες θερμίδων ξαδελφάκι του. Δεν χρειάζεται πολύ ψήσιμο για να διατηρεί την υγρασία του και να λιώνει στο 
στόμα. Είναι κάπως πιο εύθρυπτο από την αρτήσιμη συνταγή αλλά έχει την ίδια απολαυστική και έντονα σοκολατένια γεύση χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα η έλλειψη βουτύρου.
   Είναι εύκολο στην παρασκευή του καθώς απλά χρειάζεται να αναμείξουμε τα υλικά της συνταγή με ένα μίξερ και να το απλώσουμε σε μια φόρμα με αντικολλητικό χαρτί ( καθώς δεν βάζουμε κάποια λιπαρή ύλη και παράλληλα είναι πιο εύκολο να το αποκολλήσουμε από την φόρμα). Η συνταγή είναι η παρακάτω απολαύστε την!

                                                                                                      Γιώργος Γκεβρέκης


                                             Καλά γλυκομαγειρέματα!




Υλικά
  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 60 γρ. κακάο
  • 2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 280 γρ. ζάχαρη
  • 280 γρ. νερό
  • 110 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ καρύδια, χοντροτριμμένα ή χοντροκοπανισμένα
  • 150 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη






Προετοιμασία 20΄ Ψήσιμο 30΄ - 35΄
Διαδικασία Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το νερό και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, με το φτερό, προσθέτοντας σιγά-σιγά και το ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε λίγο ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τα καρύδια και την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τον πάτο από ταψάκι διαστάσεων περίπου 20x30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 30 - 35 λεπτά (όχι παραπάνω, γιατί θα ξεραθεί). Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Επειδή είναι εύθρυπτο, θέλει προσοχή στο κόψιμο.