LEMON PIE ΟΝΕΙΡΙΚΗ!



       Έπειτα από απαίτηση αρκετών που δοκίμασαν την συγκεκριμένη συνταγή και την λάτρεψαν δεν μπορώ παρά να παραθέσω παρακάτω και την εκτέλεση για όσους θέλουν να γευτούν και οι ίδιοι αυτή την γλυκιά πανδαισία! Να αναφέρω ότι η συνταγή προέκυψε από τα μαθήματα ζαχαροπλαστικής που παρακολουθώ με τον υπερταλαντούχο Γιώργο Γαλλή στο cookery club(www.mathimatamageirikis.gr) που με έκανε να αγαπήσω ακόμη περισσότερο την ζαχαροπλαστική και να βελτιώνομαι όλο και πιο πολύ σε τεχνικές και στο τελικό αποτέλεσμα της συνταγής.


                                              Και τώρα ανασκουμπωνόμαστε!



                                Υλικά (για την τάρτα)

  • 150 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 400 γραμμάρια φαρίνα
  • ξύσμα ή βανίλια 

                            Υλικά ( για την κρέμα)
  • 250 ml ζωική κρέμα
  • 250 ml γάλα πλήρες
  • 180 γρ. αυγά (3 περίπου)
  • 60 γρ. corn flour
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • χυμός από 3-4 λεμόνια
  • ξύσμα
                      
                  Υλικά (για την μαρέγκα)

  •     80 γρ. ασπράδι αυγού
  • 150 γρ.ζάχαρη
  • 55 γρ. νερό
  • 15-20 γρ.γλυκόζη



                                                         Έτοιμοι για εκτέλεση!



     Για την ζύμη της τάρτας

  Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για να αφρατέψει. Ρίχνουμε διαδοχικά τα αυγά και την φαρίνα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια ζύμη που να ξεκολλάει από τον κάδο. Αφήνουμε την ζύμη για μισή ώρα στο ψυγείο.
  Απλώνουμε την ζύμη σε ένα τσέρκι ή μια φόρμα με αποσπώμενη βάση. Πάνω από την ζύμη στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με ξερά φασόλια ή ρύζι. Ψήνουμε 10 λεπτά και άλλα 5 χωρίς τα φασόλια.

            Για την κρέμα

Ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι να φτάσει στους 60 βαθμούς κελσίου  μαζί με την ζάχαρη και το γάλα. Ρίχνουμε στην συνέχεια τους 2 κρόκους, το 1 ασπράδι και το corn flour το οποίο έχουμε αναμίξει με λίγο γάλα για να διαλυθεί. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Χύνουμε την κρέμα στην ψημένη τάρτα.

      Για την μαρέγκα

 Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με την γλυκόζη και την ζάχαρη και περιμένουμε να βράσει στους 120 βαθμούς και να γίνει ένα αρκετά πηχτό σιρόπι. Χτυπάμε τα ασπράδια σε χαμηλή ταχύτητα σε μαρέγκα. Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι μέσα στην μαρέγκα και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα γυαλιστερό μείγμα. Τοποθετούμε την μαρέγκα σε κορνέ με μύτη και κάνουμε ροζέτες σε όλη την επιφάνεια της τάρτας( εναλλακτικά απλώνουμε με σπάτουλα την μαρέγκα στην επιφάνεια της τάρτας). Με ένα φλόγιστρο καίμε την επιφάνεια της μαρέγκας έτσι ώστε να δίνει την όψη ελαφρώς καμμένης μαρέγκας (αν δεν έχετε φλόγιστρο μπορείτε να τοποθετήσετε την lemon pie στον φούρνο στο πάνω μέρος της σχάρας και να την ψήσετε για λίγα λεπτά στο grill μέχρι να αρπάξει λίγο από πάνω)


                                                         Και ιδού!








                                                         ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!


                                                                    Γιώργος Γκεβρέκης