ΠΑΓΩΤΟ ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΛΙΜΟΝΤΣΕΛΟ




Μιας και έπιασαν για τα καλά οι ζέστες του καλοκαιριού και οι εξορμήσεις στα ψυγεία του περιπτέρου για παγωτό γίνονται όλο και πιο συχνές, ήρθε η ώρα να πειραματιστούμε με την παρασκευή παγωτού αλλά σε μια άλλη μορφή από αυτή που έχουμε συνηθίσει καθώς το semifreddo όπως το ονομάζουν οι φίλοι μας οι Ιταλοί έχει μια πιο απαλή υφή και δεν σκληραίνει στο ψυγείο όσο ώρα και αν το αφήσουμε μέσα. Το αρωμάτισα λοιπόν με λεμόνι άλλα και με την προσθήκη του γνωστού λεμονάτου λικέρ limoncello που θα απογειώσει την γεύση του! Για διακόσμηση θα καραμελώσουμε φέτες λεμονιού. Μην μου ταράζεστε δεν είναι καθόλου δύσκολο με απλά βήματα θα έχετε τα δικά σας χειροποίητα ζαχαρωμένα φρούτα!
 Για ρίξτε μια ματία και στην συνταγή :


                                                          ΥΛΙΚΑ


  •        4 αυγά χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους 
  •       110 γραμμάρια ζάχαρη
  •        500 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά
  •        80 γρ. limoncello 
  •        ξίσμα από 2 λάιμ ή λεμόονια
  •         15 γρ. φύλλα ζελατίνας
  •       ζαχαρωμένες φέτες λεμονιού (εναλλακτικά τις φτιάχνετε μόνοι σας)



                                          Και τώρα ανασκουμπωθείτε! 



  Μουλιάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό. Χτυπάμε τα ασπράδια με το 1/3 της ζάχαρης σε σφιχτή μαρέγκα.
   Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει μια μορφή παχύευστη σαν γιαούρτι. Τέλος χτυπάμε και τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να πάρει ένα υπόλευκο χρώμα και να γίνει ένα αρκετά αφράτο μείγμα. Παίρνουμε την μαλακωμένη ζελατίνη και την ρίχνουμε σε ένα μπολ με λίγο βραστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτουμε την ζελατίνη στο μείγμα των κρόκων και στην συνέχεια το ξύσμα και το Limoncello. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Ενσωματώνουμε έτσι και τη μαρέγκα.
 Καλύπτουμε με μεμβράνη τα τοιχώματα μια μακρόστενης φόρμας έτσι ώστε να εξέχει από την φόρμα. Ρίχνουμε το μείγμα και τα αφήνουμε στην κατάψυξη για περίπου 10 ώρες.
 Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε, το αφήνουμε για μερικά λεπτά εκτός ψυγείου για να μαλακώσει. Ξεφορμάρουμε τραβώντας την μεμβράνη.


 Για τις ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού

300 γρ. νερο
300 γρ. ζάχαρη
2 λεμόνια κομμένα σε ροδέλες και άλλα 2 κομμένα σε λωρίδες

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα μέχρι να κοχλάσει και να δημιουργηθεί ένα βαρύ σιρόπι που να κάνει κόμπους στο κουτάλι. Προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού και τις αφήνουμε 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανες. Τις αφαιρούμε με μια κουτάλα και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με ζάχαρη μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Στην συνέχεια τις αφαιρούμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε μια λαδόκολλα 


Τip

Το σιρόπι που θα απομείνει από το βράσιμο των φετών του λεμονιού μπορείτε να το διατηρήσετε σε ένα μπουκάλι αφού το σουρώσετε για να φύγουν τα υπολείμματα του λεμονιού. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε μια σπιτική λεμονάδα αραιώνοντάς την με 2/3 νέρο!

                                                          
                                                                                                          Γιώργος Γκεβρέκης

                                                 ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΡΕΒΑΝΙ




Είπα αυτή την φορά να φτιάξω ένα παραδοσιακό αλλά πολύ νόστιμο γλυκό που παρασκευάζεται με πολύ απλά υλικά και πολύ γρήγορα. Τί είναι αυτό? μα φυσικά το λαχταριστό ρεβανί! Και επειδή για πολλούς η Βέροια (που είναι και η σπεσιαλιτέ της) πέφτει κάπως μακριά ήρθε η ώρα να ανασκουμπωθείτε και να το σκαρώσετε σε μισή ωρίτσα. Αν σας περισσεύει λίγο σιμιγδάλι το έχετε σχεδόν έτοιμο! Και ιδού η συνταγή!




                                                               ΡΕΒΑΝΙ


ΥΛΙΚΑ

  1. 6 αυγά
  2. 140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  3. 180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  4. 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  5. ξύσμα ενός λεμονιού
  6. λίγο βούτυρο για την φόρμα
  7. 50 γρ. ινδική καρύδα
     
     Για το σιρόπι

  • 350 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. γλυκόζη



                                                   Και τώρα ανασκουμπωθείτε!


 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Στο μεταξύ χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν ένα χρώμα που να πλησιάζει στην ώχρα και να είναι αρκετά αφράτο (τουλάχιστον 10 λεπτά χτύπημα). Ρίχνουμε και το σιμιγδάλι σιγά σιγά και στην συνέχεια το αλεύρι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα (μαρίζ) καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
 Αφού βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε μια φόρμα 24 εκ. αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  Για να είναι και το ρεβανί μας και το σιρόπι ζεστά ξεκινάμε να το κάνουμε πριν ψηθεί το ρεβανί. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και την γλυκόζη για 3 λεπτά και αφού το αποσύρουμε από την φωτιά το χύνουμε σιγά σιγά πάνω από το ρεβανί μέχρι να το απορροφήσει όλο το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ινδική καρύδα. Έτοιμο!


                                                                                                              Γιώργος Γκεβρέκης

                                                     

                                                     ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

                                                

LUKUMAMI ΓΙΑ CHURROS: Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΛΟΥΚΟΥΜΑ!





  Τελικά το κέντρο της Αθήνας προσφέρει πολλές ευχάριστες γευστικές εκπλήξεις στους λάτρεις των γλυκών και όχι μόνο. Και όταν αυτές προσφέρουν έναν ευρωπαϊκό αέρα στις βόλτες μας στην πόλη ε τότε δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό! Ένας χώρος που συνδυάζει στοιχεία pop αισθητικής με χαρούμενα χρώματα και με το σλόγκαν 'Will make you smile' (θα σε κάνει να χαμογελάσεις) εδώ και λίγο καιρό έχει ανοίξει στην Πανεπιστημίου. Και αντίθετα με την πληθώρα των καταστημάτων με ντόνατς που έχουν ανοίξει παντού τον τελευταίο καιρό, το προϊόν αυτή την φορά μας έρχεται από την Ιβηρική και συγκεκριμένα από την Ισπανία, τα ισπανικά churros. 
 Τα churros είναι όντως η ισπανική απάντηση στον δικό μας πατροπαράδοτο λουκουμά! Έχουν παρόμοια σύσταση και γεύση καθώς είναι ζύμη που τηγανίζεται σε καυτό λάδι, αλλά το σχήμα τους έχει το χαρακτηριστικό μακρόστενο, ραβδωτο σχήμα που βλέπεις στην φωτογραφία. Τα churros συνοδεύονται από μια παχύρευστη λαχταριστή σοκολάτα και έχεις μάλιστα και επιλογή από 4 είδη όπως μαύρη, γάλακτος, καραμέλα και τζιαντούγια. Επέλεξα που λες την τελευταία επιλογή και περίμενα στον αναπαυτικότατο καναπέ βλέποντας την ζύμη βουτάει στο καυτό λάδι.


Τα churros τηγανίζονται στο καυτό λάδι



Τα churros είναι ένα πολύ συνήθες σνακ στην Ισπανία και πωλείται σε πολλά σημεία σε όλη την χώρα και αποτελεί ιδανική επιλογή για πρωινό με την συνοδεία της λαχταριστής σοκολάτας. Είχα λοιπόν δοκιμάσει τους ισπανικούς λουκουμάδες σε μια επίσκεψή μου στην Ισπανία πριν από μερικά χρόνια γι'αυτό είχα μια ιδέα για το τί γεύση μπορεί να έχουν. Ετσι με την πρώτη δοκιμή μου φάνηκαν αρκετά κοντά γευστικά στα αντίστοιχα της Μαδρίτης. Τραγανά και πολύ γευστικά και συνδυάζοντας τα με την τζιαντούγια και την πασπαλισμένη ζάχαρη με μετέφεραν νοητά στην ισπανική μητρόπολη!



Churros con chocolate από την επίσκεψή μου στην Μαδρίτη


Το κατάστημα που λες προσφέρει επίσης και τους κλασσικούς λουκουμάδες δίνοντας στον πελάτη την επιλογή από μια ποικιλία toppings εκτός από το κλασσικό μέλι με καρύδια, τριμμένο μπισκότο, σοκολατένιες σταγόνες και πολλούς άλλους γευστικούς συνδυασμούς!
 Και από τα ισπανικά chuuros μεταφερόμαστε στα γαλλικά beignets! Ναι σου έχω και από αυτά για να έχεις έναν επιπλέον λόγο να το ξαναεπισκεφτείς με περισσότερη όρεξη και λαχτάρα! Τα beignet είναι κάτι σαν τετράγωνα φακελάκια ζύμης γεμιστά με μήλο αλλά και διάφορες άλλες γεύσεις που αν και δεν τα δοκίμασα μου φάνηκαν αρκετά ελκυστικά και είμαι σίγουρος ότι θα ξαναπεράσω από εκεί για ένα δεύτερο γύρο γαλλικής καταγωγής αυτή την φορά.
 Το προσωπικό ιδιαίτερο ευγενικό και εξυπηρετικό, η μουσική προσεγμένη και ευχάριστη προσέλκυε πολλούς επισκέπτες του κέντρου που ήθελαν να ξαποστάσουν για ένα χορταστικό σνακ όπως τα τσούρος αλλά και για να απολάυσουν τον καφέ τους ή ένα από τα βιολογικά αναψυκτικά που προσφέρει ( ιδανικά το ανθρακούχο νερό με μαστίχα είναι υπέροχο!)






Μέχρι την επόμενη εξόρμηση μου στις γλυκές εκπλήξεις της πόλης ξεχυθείτε στα σοκάκια και στις πλατείες ποιος ξέρει όλο και κάτι καινούργιο θα σας εξάψει το ενδιαφέρον!

                                        
                                                                                                           Γιώργος Γκεβρέκης








                                                                 LUKUMAMI        Πανεπιστημίου 44