ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ CUPCAKES





Εν όψει του επετειακού επεισοδίου ενός χρόνου των γλυκών αναζητήσεων είπαμε να φτιάξουμε κάτι γιορτινό και συνάμα πολύχρωμο και αποκριάτικο ακολουθώντας πάντα την μόδα 
στα γλυκά που τα τελευταία χρόνια γίνεται θραύση για ποιο γλυκό? Μα για τα cupcakes
φυσικά! Τα οποία κρατούν την σκούφια τους από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού και 
πήραν το όνομά τους από τις ζεστές κούπες στις οποίες συνήθως τα σέρβιραν τον 19ο αιώνα.
Υπάρχει και μια άλλη θεωρία από τους θεωρητικούς του φαγητού που αναφέρουν ότι
πήραν το όνομά τους από την κούπα με την οποία μετρούσαν τις ποσότητες των υλικών.
Διαλέγετε και παίρνετε δηλαδή! ποια θεωρείτε αλήθεια πιο πειστική?
Η διαφορά τους από τα muffins είναι κυρίως μία και βασική γιατί υπάρχουν πολλές 
απορίες επί του θέματος. Τα cupcakes διακοσμούνται με γλάσο καθώς και με άλλα διακοσμητικά στοιχεία όπως τρούφες ζαχαρωτές πέρλες κτλ κοινώς έχουμε μια πολύχρωμη εμφάνιση στο γλυκό μας ενώ στα muffins δεν υπάρχει κάποιο γλάσο εξωτερικά.
Τώρα όσον αφορά το γλάσο, μπορεί να φτιαχτεί κυρίως είτε με βουτυρόκρεμα (με ανάμειξη
ζάχαρης άχνης με βούτυρό) είτε με μαρέγγα. Χωρίς να αποκλείονται πιο ευφάνταστες ιδέες
όπως φυστικοβούτυρο , αμυγδαλόπαστα ή πραλίνα φουντουκιού.




Η πρώτη αναφορά του όρου cupcake εμφανίζεται το 1796 σε μια συνταγή που αναφέρεται
για " ένα κέικ που ψήνεται σε μικρές κούπες" σε ένα βιβλίο της Amelia Simmons με τίτλο
"American cookery".
Ο βασικός εξοπλισμός που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε τα cupcakes σας είναι μια φόρμα με
θήκες για να βάλετε την ζύμη σας και καραμελόχαρτα ή θήκες σιλικόνης για να τοποθετήσετε
τα κέικ στην θήκη. Εναλλακτικά μπορείτε να βουτυρώσετε την θήκη σας.
Απαραίτητο αξεσουάρ για την διακόσμηση είναι και το κορνέ το οποίο καλό είναι να έχετε πάρει σακούλες μίας χρήσης γιατί διαφορετικά θα πρέπει να πλένετε και να ξαναχρησιμοποιείτε 
το κορνέ όποτε αλλάζετε το χρώμα γλάσου της διακόσμησης.
Και βέβαια βασικό για να βγει το γλάσο πολύχρωμο είναι να έχετε χρώματα ζαχαροπλάστικής
τα οποία βρίσκονται σε ενημερωμένα σούπερ μάρκετ αλλά και σε καταστήματα με πρώτες ύλες
ζαχαροπλαστικής.





Καλό είναι η μύτη του κορνέ που θα χρησιμοποιήσετε να είναι με κάποιο σχέδιο για να 
βγει πιο όμορφο το γλάσο πάνω στο κέικ. Από εκεί και μετά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε
καθώς υπάρχουν άπειρες επιλογές διακόσμησης από πολύχρωμες τρούφες μέχρι ζαχαρωτά, 
λουλούδια και φυλλαράκια βρώσιμα μέχρι πολύχρωμες πέρλες. Προσοχή μην ξεφύγετε
πολύ με το κόστος γιατί αυτού του είδους οι διακοσμήσεις είναι αρκετά τσιμπημένες στην
τιμή.






Και φτάνουμε στο δια ταύτα δηλαδή στα γυρίσματα της εκπομπής! Η ομάδα μας πια έχει καθιερωθεί με παρουσιαστές την αφεντιά μου με βοηθούς παρουσιαστές την Βάσια Γιαννακη 
και την Ηρώ Δήμου. Ο Φάνης κλασικά εκτελούσε χρέη cameraman και η Ευαγγελία Κνισοβίτη
έκανε λίγο από όλα και αποτελούσε την φωνή που έθετε απορίες (αρκετές φορές άσχετες)
και της τις λύναμε με όσο καλύτερο τρόπο μπορούσαμε!





Το concept ήταν αποκριάτικο λόγω των ημερών και γι'αυτό οι περούκες τα καπέλα και 
οι στολές ήταν απαραίτητο αξεσουάρ. Ο σεφ πατισιέ (δηλαδή εγώ) έδινε τις εντολές και 
η Βάσια ( λέγε με και Αννίτα Πάνια ή Lady Gaga) με την Ηρώ (λέγε με και βαμπίρ ξαδέλφη 
του Δράκουλα) ακουλουθούσαν την συνταγή. Τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν κυρίως μεταξύ
του βαμπίρ και της μάγισσας Ευαγγελίας που με τα ξόρκια της μεταμόρφωνε την Βάσια 
πότε σε Πάνια και πότε σε Lady Gaga!




Επικράτησε ένα καρναβαλιστικό κλίμα και όλοι συνεπείς στους αποκριάτικους ρόλους μας
βγάλαμε πεντανόστιμα cupcakes που έγιναν ανάρπαστα!
Συμβουλή για να μην ξεχειλίσουν τα κέικ σας : να γεμίζετε μέχρι το 1/3 τις θήκες γιατί θα 
σας ξεχειλίσουν και δεν θα είναι ομοιόμορφα στην εμφάνιση. Πειραματιστείτε με τα χρώματα 
αλλά μην βάλετε μεγάλη ποσότητα, μερικές σταγόνες είναι αρκετές για να χρωματιστεί το 
γλάσο. Η χρήση του κορνέ δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη αρκεί να μάθετε να το κρατάτε
κατάλληλα και να πιέζετε ελαφρά το κορνέ για να βγαίνει το υλικό που χρησιμοποιείτε.





Στο παρακάτω link θα μπορείτε να δείτε ολοκληρωμένη την εκπομπή και να διασκεδάσετε με 
την καρδιά σας!













CUPCAKES ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΓΛΑΣΟ


ΥΛΙΚΑ


250 γρ βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
250 γρ. αλεύρι
1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. αμυγδαλόσκονη

Για το γλάσο

200 γρ. ζάχαρη
50 γρ.νερό
3-4 ασπράδια αυγών (90 γρ.)
χρώματα ζαχαροπλαστικής
τρούφες για διακόσμηση


Και τώρα ανασκουμπωθείτε!


Σπάμε τα αυγά μέσα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την ζάχαρη. 
Χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να 
ασπρίσει.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί το βούτυρο (αυτό είναι προαιρετικό διαφορετικά μπορείτε απλά 
να το λιώσετε κόβοντάς το σε κομματάκια σε κάποιο μπρίκι)
Μόλις λιώσει το βούτυρο το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Στην συνέχεια προσθέτουμε 
και το αλεύρι ανακατεύοντας με την μαρίζ για να ομογενοποιηθεί καλά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας διαδοχικά το μπέικιν πάουντερ και την αμυγδαλόσκονη.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και μεταφέρουμε την ζύμη 
στα φορμάκια σιλικόνης.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Πριν τα διακοσμήσουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν για 1 ώρα περίπου.






ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ



Βάζουμε την ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά υπολογίζοντας τον χρόνο από την στιγμή που θα αρχίσει ο 
βρασμός.
Βάζουμε τα ασπράδια στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουν την υφή σαπουνάδας.
Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε στο μείγμα το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το χτύπημα
μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή μαρέγγα που να μην ξεκολλάει από τα τοιχώματα. 
Χωρίζουμε την μαρέγγα σε διαφορετικά μπολ ανάλογα με το πόσα διαφορετικά χρώματα 
θέλουμε να διακοσμήσουμε τα cupcakes μας.
Ρίχνουμε μερικές σταγόνες χρώματος στο κάθε μείγμα ανακατεύουμε μέχρι να πάρει 
ένα ομοιόμορφο χρώμα και γεμίζουμε το κορνέ μας.
Όταν αλλάζουμε χρώμα αφαιρούμε την χρησιμοποιημένη σακούλα κορνέ και βάζουμε μια 
καινούργια ή πλένουμε και επανχρησιμοποιούμε σε περίπτωση που έχουμε κορνέ πολλαπλών 
χρήσεων.
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κουτάλι.
Τελειώνουμε με το να πασπαλίσουμε τα cupcakes μας με τρούφα ή πέρλες χρωματιστές
ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις μας!


                                                             Γιώργος Γκεβρέκης



Καλά γλυκομαγειρέματα!