SACHER TORTE



   Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στην κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Βιέννη! Η Αυστρία με μεγάλη παράδοση στην ζαχαροπλαστική είναι περήφανη για το πιο διάσημο γλυκό της που είναι φυσικά η Sacher Torte! Για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει είναι ένα κέικ σοκολάτας με γέμιση από μαρμελάδα βερίκοκο και επικάλυψη γλάσου σοκολάτας το οποίο έχει κερδίσει και τον πιο απαιτητικό λάτρη των γλυκών καθώς τεράστιες ουρές δημιουργούνται καθημερινά έξω από το ζαχαροπλαστείο Sacher στο κέντρο της Βιέννης για να το απολαύσουν και να γευτούν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γλυκά εμβλήματα της Αυστρίας.
 Η ιστορία του ξεκινά το  1832 όταν ο πρίγκιπας Μέττερνιχ της Αυστρίας έδωσε παραγγελία στον επίσημο ζαχαροπλάστη της αυλής για ένα special επιδόρπιο για το τραπέζι που οργάνωνε για εκλεκτούς καλεσμένους. Δυστυχώς ο ζαχαροπλάστης αρρώστησε και ανέλαβε αυτή την πρόκληση ο μαθητευόμενος 16χρονος Franz Sacher μαζί με την αδελφή του Anna. Ο Μέττερνιχ ενθουσιάστηκε με αυτό το γλυκό και η συνέχεια ήταν θριαμβευτική!
  Μερικά χρόνια αργότερα ο γιος του Eduard μαθήτευσε στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Demel ο οποίος διαμόρφωσε και την τελική μορφή του γλυκού όπως το ξέρουμε σήμερα. Το ζαχαροπλαστείο Demel είναι και το αντίπαλο δέος του Sacher καθώς παράγει εξίσου καλής ποιότητας Sacher torte. Ο Eduard είναι και αυτός που άνοιξε και το ξενοδοχείο με το ομώνυμο όνομα πουλώντας εκεί το περίφημο γλυκό. Την δεκαετία του 1950 προέκυψε μια διαμάχη μεταξύ του ξενοδοχείου Sacher και του Demel για τα διακαιώματα χρήσης του τίτλου original sacher torte. Μετά από μια 7ετή δικαστική διαμάχη την αποκλειστική χρήση του τίτλου έδωσαν στο Sacher. Σήμερα φτιάχνονται κάθε χρόνο γύρω στις 300000 sacher torte!
  Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνεται!

   

                                                    ΥΛΙΚΑ

     ΚΕΙΚ
  • 170 γραμ. βούτυρο αγελάδος
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 6 ασπράδια αυγών
  • 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 180 γρ. κουβερτούρα 60%
  • 200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο 
  • 160 γρ, αλεύρι μαλακό
       ΓΛΑΣΟ

  • 250 γρ. κουβερτούρα (μισή με 50% και μισή με 60% κακάο)
  • 20-25 ml κονιάκ
  • 140 γρ. γάλα πλήρες 
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
 



                              ΕΚΤΕΛΕΣΗ


 Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν προσθέτοντας διαδοχικά τους κρόκους έναν έναν μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Αφού λιώσουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί την ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων και στην συνέχεια προσθέτουμε την μισή ποσότητα της μαρέγκας. Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά και την υπόλοιπη μαρέγκα μαζί με το κοσκινισμένο αλεύρι και το ενσωματώνουμε στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι 20 εκ. και ψήνουμε στους 170 C.
 Για το γλάσο : Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την σοκολάτα με το γάλα και την ζάχαρη να λιώσουν, ρίχνουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
 Για την συναρμολόγηση χωρίζουμε το κέικ σε 2 μέρη με ένα μεγάλο μαχαίρι με προσοχή. Απλώνουμε την μαρμελάδα στην επιφάνεια του κάτω μέρους του κέικ, τοποθετούμε το επάνω μέρος απλώνοντας λίγη ακόμα μαρμελάδα . Περιχύνουμε το γλάσο σοκολάτας μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του κέικ.










                                           ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ


                                                     Γιώργος Γκεβρέκης