ΓΛΥΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ : NEW YORK CHEESECAKE





Στο 9ο επεισόδιο των "γλυκών αναζητήσεων" λοιπόν αποφασίσαμε να μεταφερθούμε νοερά στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και να φτιάξουμε ένα γλυκό που αγαπούν πολύ οι Αμερικανοί και το φτιάχνουν σε κάθε περίσταση ιδιαίτερα στην αγαπημένη πόλη της Νέας Υόρκης! Το New York Cheesecake διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα καθώς για την ολοκλήρωσή του απαιτείται ψήσιμο στον φούρνο. Επίσης στο τυρί κρέμα προστίθενται και αυγά που κάνουν την κρέμα πιο πλούσια και απολαυστική!
  Η ιστορία με το cheesecake στην Νέα Υόρκη ξεκινάει στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Arnold Reuben ο οποίες διατηρούσε κατάστημα με sandwiches και καταγόταν από την Γερμανία. Η έμπνευση για το γλυκό του ήρθε όταν ήταν καλεσμένος σε ένα δείπνο όπου η οικοδέσποινα σέρβιρε ένα είδος τυρόπιτας. Έτσι λοιπόν γοητεύτηκε τόσο πολύ από αυτό το γεύμα που με τις κατάλληλες παραλλαγές οδηγήθηκε στην δημιουργία του New York cheesecake. Και από τότε έγινε ένα από τα αγαπημένα γλυκά της Αμερικής αλλά και ολόκληρου του κόσμου.
  Κανονικά το New York cheesecake σερβίρεται χωρίς κάποια επικάλυψη από φράουλα η γλυκό του κουταλιού παρά μόνο ως συνοδευτικό στο πλάι. Σαν παραλλαγή χρησιμοποίησα γλυκό του κουταλιού κεράσι. Ας δούμε λοιπόν πώς το φτιάξαμε!


















ΥΛΙΚΑ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ


  • 250 γρ μπισκότα digestive
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος soft λιωμένο


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
  • 500 γρ. τυρί κρέμα
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 2 αυγά
  • 75 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • γλυκό του κουταλιού κεράσι


                                                              ΕΚΤΈΛΕΣΗ



  Αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι εώς ότου γίνουν σκόνη και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να πάρει την υφή βρεγμένης άμμου. Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. πάνω σε ένα ταψί απλώνουμε το μείγμα του μπισκότου. Το πιέζουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να γίνει μια επίπεδη και συμπαγής βάση.
  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε την βάση για 10 λεπτά
Χτυπάμε στο μεταξύ στο μίξερ, την κρέμα τυριού με την ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Μόλις μαλακώσει το τυρί, ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί τι μείγμα. Ενσωματώνουμε στην συνέχεια και την κρέμα γάλακτος.
   Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην προψημένη βάση και απλώνουμε μέχρι να καλύψει ομοιόμορφα όλη την βάση. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει και απλώνουμε και το γλυκό κεράσι από πάνω.





                                 
 Το βίντεο της συνταγής θα το βρείτε στο παρακάτω Link!



















ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ


                         Γιώργος Γκεβρέκης

LITTLE KOOK : ΓΛΥΚΑ ΣΚΕΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ



Συνεχίζουμε την περιήγηση μας στα γλυκά στέκια της Αθήνας και ο δρόμος μας φέρνει στου Ψυρρή που τελευταία έχει γίνει το καινούργιο trend στα γλυκοπωλεία του κέντρου. Σε αυτή μας της επίσκεψη δοκιμάζουμε γλυκά σε ένα χώρο που θυμίζει παραμύθι με μια πολύ προσεγμένη διακόσμηση που άνοιξε τον τελευταίο καιρό στην περιοχή.
 Ο χώρος αποτελείται από 2 ορόφους και περιλαμβάνει διάφορους μικρότερους χώρους που μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή και σε πιο ρομαντικά μονοπάτια, κάτι μεταξύ candy shop βικτωριανής εποχής και αναβίωση της Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων! Παρόλο που τα Χριστούγεννα έχουν περάσει προς πολλού ωστόσο η διακόσμηση είναι απόλυτα εορταστική και επίσημη με πίνακες από πορτραίτα ευγενών στους κόκκινους τοίχους του.






Ας προχωρήσουμε λοιπόν και στο ψητό δηλαδή στο γλυκό ήθελα να πω καθώς οι ντυμένες σαν υπηρέτριες των αρχών του 20ου αιώνα μας προσφέρουν τον κατάλογο σε μορφή περγαμηνής. Οι επιλογές πολλές με σοκολατένια και μη γλυκά με ευφάνταστες ονομασίες. Επιλέγω ένα κέικ με κρέμα αλατισμένης καραμέλας και κομματάκια από cookies! Η γεύση με ενθουσίασε καθώς το αφράτο παντεσπάνι ερχόταν σε πλήρη αρμονία με την αλατισμένη καραμέλα και τα κομματάκια από cookies σε μια γενναία μερίδα που ωστόσο είχε μια ιδιαίτερα ελαφριά γεύση που δεν λιγώνει.  





 Μια άλλη επιλογή που δοκιμάσαμε ήταν και η γλυκιά κρέπα με σοκολάτα και μπισκότο που μας έκανε να θέλουμε να ξαναέρθουμε και να απολαύσουμε και τα υπόλοιπα γλυκά του μενού που είμαι σίγουρος ότι δεν θα μας απογοητεύσουν! Η κρέπα ήταν ιδιαίτερα γευστική και με μεγάλη δόση λαχταριστής σοκολάτας τραγανιστού μπισκότου.




 Μην ξεχάσετε να παρατηρήσετε τον σουρεαλιστικό άσπρο ρινόκερο στην σκάλα και ρίξτε μια ματιά στο μικρό μαγαζάκι στον πρώτο όροφο για πιο prive καταστάσεις! Η καινούργια τάση για θεματικά γλυκοπωλεία έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές και νομίζω πως θα δούμε πολλούς τέτοιους χώρους να ξεφυτρώνουν στο άμεσο μέλλον στο κέντρο της Αθήνας αλλά και αλλού.







   LITTLE KOOK : Καραϊσκάκη 17 Αθήνα

                                           ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΕΒΡΕΚΗΣ

SACHER TORTE



   Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στην κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Βιέννη! Η Αυστρία με μεγάλη παράδοση στην ζαχαροπλαστική είναι περήφανη για το πιο διάσημο γλυκό της που είναι φυσικά η Sacher Torte! Για όσους δεν το έχουν δοκιμάσει είναι ένα κέικ σοκολάτας με γέμιση από μαρμελάδα βερίκοκο και επικάλυψη γλάσου σοκολάτας το οποίο έχει κερδίσει και τον πιο απαιτητικό λάτρη των γλυκών καθώς τεράστιες ουρές δημιουργούνται καθημερινά έξω από το ζαχαροπλαστείο Sacher στο κέντρο της Βιέννης για να το απολαύσουν και να γευτούν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γλυκά εμβλήματα της Αυστρίας.
 Η ιστορία του ξεκινά το  1832 όταν ο πρίγκιπας Μέττερνιχ της Αυστρίας έδωσε παραγγελία στον επίσημο ζαχαροπλάστη της αυλής για ένα special επιδόρπιο για το τραπέζι που οργάνωνε για εκλεκτούς καλεσμένους. Δυστυχώς ο ζαχαροπλάστης αρρώστησε και ανέλαβε αυτή την πρόκληση ο μαθητευόμενος 16χρονος Franz Sacher μαζί με την αδελφή του Anna. Ο Μέττερνιχ ενθουσιάστηκε με αυτό το γλυκό και η συνέχεια ήταν θριαμβευτική!
  Μερικά χρόνια αργότερα ο γιος του Eduard μαθήτευσε στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Demel ο οποίος διαμόρφωσε και την τελική μορφή του γλυκού όπως το ξέρουμε σήμερα. Το ζαχαροπλαστείο Demel είναι και το αντίπαλο δέος του Sacher καθώς παράγει εξίσου καλής ποιότητας Sacher torte. Ο Eduard είναι και αυτός που άνοιξε και το ξενοδοχείο με το ομώνυμο όνομα πουλώντας εκεί το περίφημο γλυκό. Την δεκαετία του 1950 προέκυψε μια διαμάχη μεταξύ του ξενοδοχείου Sacher και του Demel για τα διακαιώματα χρήσης του τίτλου original sacher torte. Μετά από μια 7ετή δικαστική διαμάχη την αποκλειστική χρήση του τίτλου έδωσαν στο Sacher. Σήμερα φτιάχνονται κάθε χρόνο γύρω στις 300000 sacher torte!
  Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνεται!

   

                                                    ΥΛΙΚΑ

     ΚΕΙΚ
  • 170 γραμ. βούτυρο αγελάδος
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 6 ασπράδια αυγών
  • 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 180 γρ. κουβερτούρα 60%
  • 200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο 
  • 160 γρ, αλεύρι μαλακό
       ΓΛΑΣΟ

  • 250 γρ. κουβερτούρα (μισή με 50% και μισή με 60% κακάο)
  • 20-25 ml κονιάκ
  • 140 γρ. γάλα πλήρες 
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
 



                              ΕΚΤΕΛΕΣΗ


 Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν προσθέτοντας διαδοχικά τους κρόκους έναν έναν μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Αφού λιώσουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί την ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων και στην συνέχεια προσθέτουμε την μισή ποσότητα της μαρέγκας. Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά και την υπόλοιπη μαρέγκα μαζί με το κοσκινισμένο αλεύρι και το ενσωματώνουμε στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι 20 εκ. και ψήνουμε στους 170 C.
 Για το γλάσο : Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την σοκολάτα με το γάλα και την ζάχαρη να λιώσουν, ρίχνουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
 Για την συναρμολόγηση χωρίζουμε το κέικ σε 2 μέρη με ένα μεγάλο μαχαίρι με προσοχή. Απλώνουμε την μαρμελάδα στην επιφάνεια του κάτω μέρους του κέικ, τοποθετούμε το επάνω μέρος απλώνοντας λίγη ακόμα μαρμελάδα . Περιχύνουμε το γλάσο σοκολάτας μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια του κέικ.










                                           ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ


                                                     Γιώργος Γκεβρέκης