ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΟΥΖΙΝΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ


  3 2 1 είμαστε στο αέρα! Ήρθε ή στιγμή λοιπόν το sweetopia να παρουσιαστεί και σε ραδιοφωνικό κοινό μέσα από τα ιντερνετικά "ερτζιανά" του ilioupolisonline.gr και την εκπομπή Κουζινομπερδέματα! Η πρόσκληση ήρθε από την αγαπητή μου φίλη Νάντια Καπατσώρη που μαζί με τον Λεωνίδα Παπαγιαννόπουλο μας ξεναγούν κάθε Σάββατο στη 13:00 ακριβώς στα μονοπάτια των πανέμορφων περιοχών της Ελλάδας και μέσα από πεντανόστιμες συνταγές μας παρασύρουν σε ένα γευστικό ταξίδι με πολλές εκπλήξεις! 
  Αυτή την φορά όμως οι αναζητήσεις μας οδήγησαν στους δρόμους της σοκολάτας της πρωταγωνίστριας των γλυκών μας ατασθαλιών. Μέσα από μια ιστορική επισκόπηση ξεκινήσαμε από τις απαρχές της ιστορίας του κακάο στην Λατινική Αμερική και την περιπέτεια που το οδήγησε μέχρι τις λαχταριστές βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων της Ευρώπης. 





"Πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις εντόπισαν ίχνη από κακάο στο βόρειο τμήμα του σημερινού Μπελίζ (Κεντρική Αμερική) που χρονολογούνται από το 600 π.Χ. Μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, οι Μάγια καλλιεργούν το κακαόδεντρο και το κάνουν γνωστό στους Τολτέκους και στους Αζτέκους.
 Ο Κετζακοάτλ ("Φίδι με Φτερά") είναι για τους Αζτέκους θεός που λατρεύουν ,κηπουρός του παραδείσου και φύλακας του κακαόδεντρου. Αυτό το δέντρο δεν είναι όπως όλα τα άλλα καθώς οι σπόροι του χρησιμεύουν ως νόμισμα και χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία ενός θρεπτικού και τονωτικού ροφήματος, της σοκολάτας. Η σοκολάτα εμπλουτίζεται από τον απλό λαό με μπαχαρικά και καταναλώνεται καθημερινά με την καλαμποκόσουπα, ενώ ο αυτοκράτορας την απολαμβάνει κατά την διάρκεια μεγαλοπρεπών δεξιώσεων και ερωτικών συνερεύσεων. Σύμφωνα με τον Φερνάντο Κολόμβο, γιο και συνταξιδιώτη του Χριστόφορου Κολόμβου, η πρώτη γνωριμία των Ισπανών με το κακάο έγινε στις 30 Ιουλίου του 1502 στην νήσο Γκουαναχά (που τότε ονομαζόταν νήσος Πίνος), όταν είδαν εμπόρους Μάγια να μεταφέρουν κόκκους κακάο.





  Φαίνεται ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν είχε καμιά συνέχεια, διότι αντίθετα με τον μύθο, δεν έφερε ο Χριστόφορος Κολόμβος στην Ευρώπη τους πολίτιμους κόκους, αλλά ο Ερνάν Κορτές, το 1528. Το 1519, όταν ο Κορτές αποβιβάστηκε στην ακτή του Ταμπάσκο, επιχειρώντας την κατάκτηση του σημερινού Μεξικού, αντιλήφθηκε αμέσως τα άπειρα αποθέματα του "καστανού χρυσού". Οι Ισπανοί κατακτητές υιοθετούν και προσαρμόζουν την συνταγή των Αζτέκων στα γούστα του γλυκαίνοντάς τη με ζάχαρη. Τα πρώτα φορτία με κόκκους φτάνουν στην Ισπανία το 1580 μαζί με το μυστικό της παρασκευής του ροφήματος, και εργαστήρια σοκολάτας κάνουν την εμφάνισή τους στην Ιβηρική Χερσόνησο. Οι εμπορικές συναλλαγές, η περιέργεια των ταξιδευτών και οι βασιλικές συμμαχίες θα κάνουν να εκτιμηθεί σ'ολόκληρη την Ευρώπη το νέο αριστοκρατικό και εκλεπτισμένο ρόφημα, που έχει την φήμη ότι είναι αφροδισιακό και πηγή ηδονής."
   Η συζήτηση κύλησε ευχάριστα με την παρέα του Λεωνίδα και της Νάντιας που με υπόκρουση μουσικές σχετικές με σοκολάτα ασχοληθήκαμε και με τις ευεργετικές ιδιότητες του κακάο καθώς η μαύρη σοκολάτα θεωρείται φυσική πηγή αντιοξειδωτικών.Η καφεϊνη και η θεοβρωμίνη, που περιέρχονται στο κακάο, διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ θεωρούνται "κλειδί" για την βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Πιστεύεται επίσης, ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή με ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση. 

Ο Λεωνίδας Παπαγιαννόπουλος επί το έργον

 Ο λόγος λοιπόν στα γλυκά και αφού μας άνοιξε η όρεξη όπως και των ακροατών για σοκολάτα, δεν μπορούσαν να λείπουν και οι σοκολατένιες συνταγές. Ξεκίνησα έτσι με την πολυαγαπημένη συνταγή του devil's cake που φτιάξαμε και στις "Γλυκές αναζητήσεις" στο youtube. Η όρεξη για σοκολάτα ανέβηκε στο κατακόρυφο με μια ακόμη λαχταριστή συνταγή που απολαύσαμε και υπάρχει και στο παρόν site και δεν είναι άλλη από την τούρτα Oreo που πολύ γρήγορα και οικονομικά μπορείτε να φτιάξετε μέσα σε λίγα λεπτά! Δεν μπορούσε να λείπει από το συνταγολόγιο και μια υπέροχη συνταγή για brownies σε μια νηστίσιμη εκδοχή που θα εκπλήξει με την νοστιμιά της! (τις παραπάνω συνταγές μπορείτε να τις βρείτε στο site στην επιλογή σοκολάτα στο πάνω μέρος της οθόνης)

  Και αν νομίζετε ότι η σοκολάτα σχετίζεται πάντα με κάτι γλυκό, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε καθώς το ραδιοφωνικό δίδυμο της Νάντιας και του Λεωνίδα στο ilioupolisonline.gr μας πρότεινε μια συνταγή που συνδυάζει το συκώτι με την σοκολάτα! Για να δούμε παρακάτω την συνταγή: 

                    ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ

        Υλικά




  • 4 κομμάτια συκώτι
  • 100 γρ. μπέικον
  • 25 γρ. κουβερτούρα
  • 4 κουταλιές μπαλσάμικο ξίδι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • Ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Ροζ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/4 κ.γ κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • Αλάτι

        Εκτέλεση


 Αλατίζουμε το συκώτι και το πασπαλίζουμε με μπόλικο μαύρο πιπέρι. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε το συκώτι όσο μας αρέσει (καλό είναι να το αφήσουμε ζουμερό). Το βγάζουμε από το τηγάνι και το κρατάμε ζεστό. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το μπέικον μέχρι να ξεροψηθεί, το βγάζουμε και το κρατάμε και αυτό ζεστό. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος και σε χαμηλή φωτιά βάζουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, την σοκολάτα, το κόκκινο πιπέρι και αντιστοιχες ποσότητες ροζ και μαύρου πιπεριού. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτουμε 2 κ.σ ζεστό νερό. Μόλις η σάλτσα μας γίνει λεία και ρευστή είναι έτοιμη. Για το σερβίρισμα, βάζουμε στο πιάτο ένα κομμάτι συκώτι, προσθέτουμε το μπέικον και τέλος περιχύνουμε με σοκολάτα. Σερβίρεται όσο είναι ζεστό.



Η Νάντια Καπατσώρη


Μετά από αυτή την συνταγή μπορώ να πω ότι έχουμε πλέον ένα πλήρες γεύμα με κυρίως πιάτο και επιδόρπιο! Μετά από όλα αυτά ήταν λογικό η κουβέντα να φέρει στο προσκήνιο το θέμα των αφροδισιακών ιδιοτήτων της σοκολάτας και του κατά πόσο μας φτιάχνει την διάθεση η κατανάλωση της. Αναφερθήκαμε σε ταξίδι του Λεωνίδα στην Ελβετία και σε δική μου εξόορμηση στο Αμστερνταμ και με γέλια και πλήθος σχολιών και καλής διάθεσης φτάσαμε στο κλείσιμο της εκπομπής. Το ευχάριστο κλίμα της εκπομπής με το χιούμορ της Νάντιας και του Λεωνίδα  με έκανε πραγματικά να ξεχάσω πότε πέρασε η ώρα και έπρεπε να αποχαιρετίσουμε τους ακροατές καθώς η ώρα πλησίαζε 14:00.




Είμαστε στον αέρα!

  Η εμπειρία μου από την συμμετοχή μου στην εκπομπή Κουζινομπερδέματα του ilioupolisonline.gr  ήταν πραγματικά πολύ  ευχάριστη! Παρόλο που ήμουν κάπως αγχωμένος πριν αρχίσει η εκπομπή, η Νάντια και ο Λεωνίδας με έκαναν να αισθανθώ σαν το σπίτι μου  και να αποβάλλω το άγχος και να μπω στο ευχάριστο κλίμα της εκπομπής και με τις μουσικές του Λεωνίδα να χαλαρώσω και να απολαύσω το ραδιοφωνικό δίδυμο που μας δίνει ραντεβού κάθε βδομάδα με τα γευστικά τους ταξίδια!





Το ραδιοφωνικό δίδυμο στα Κουζινομπρδέματα



 Το ακουστικό αποτέλεσμα της εκπομπής μπορείτε να το ακούσετε στο ακόλουθο Link



Ελπίζω να απολαύσετε την εκπομπή όπως και εγώ και μην ξεχνάτε να δημιουργείτε και να έχετε έμπνευση σε ότι και αν κάνετε!



                                                    Καλά γλυκομαγειρέματα!


                                                                                                                   Γιώργος Γκεβρέκης
    




    LEMON PIE ΟΝΕΙΡΙΚΗ!



           Έπειτα από απαίτηση αρκετών που δοκίμασαν την συγκεκριμένη συνταγή και την λάτρεψαν δεν μπορώ παρά να παραθέσω παρακάτω και την εκτέλεση για όσους θέλουν να γευτούν και οι ίδιοι αυτή την γλυκιά πανδαισία! Να αναφέρω ότι η συνταγή προέκυψε από τα μαθήματα ζαχαροπλαστικής που παρακολουθώ με τον υπερταλαντούχο Γιώργο Γαλλή στο cookery club(www.mathimatamageirikis.gr) που με έκανε να αγαπήσω ακόμη περισσότερο την ζαχαροπλαστική και να βελτιώνομαι όλο και πιο πολύ σε τεχνικές και στο τελικό αποτέλεσμα της συνταγής.


                                                  Και τώρα ανασκουμπωνόμαστε!



                                    Υλικά (για την τάρτα)

    • 150 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
    • 150 γραμμάρια ζάχαρη
    • 2 αυγά
    • 400 γραμμάρια φαρίνα
    • ξύσμα ή βανίλια 

                                Υλικά ( για την κρέμα)
    • 250 ml ζωική κρέμα
    • 250 ml γάλα πλήρες
    • 180 γρ. αυγά (3 περίπου)
    • 60 γρ. corn flour
    • 125 γρ. ζάχαρη
    • χυμός από 3-4 λεμόνια
    • ξύσμα
                          
                      Υλικά (για την μαρέγκα)

    •     80 γρ. ασπράδι αυγού
    • 150 γρ.ζάχαρη
    • 55 γρ. νερό
    • 15-20 γρ.γλυκόζη



                                                             Έτοιμοι για εκτέλεση!



         Για την ζύμη της τάρτας

      Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για να αφρατέψει. Ρίχνουμε διαδοχικά τα αυγά και την φαρίνα. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μια ζύμη που να ξεκολλάει από τον κάδο. Αφήνουμε την ζύμη για μισή ώρα στο ψυγείο.
      Απλώνουμε την ζύμη σε ένα τσέρκι ή μια φόρμα με αποσπώμενη βάση. Πάνω από την ζύμη στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με ξερά φασόλια ή ρύζι. Ψήνουμε 10 λεπτά και άλλα 5 χωρίς τα φασόλια.

                Για την κρέμα

    Ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι να φτάσει στους 60 βαθμούς κελσίου  μαζί με την ζάχαρη και το γάλα. Ρίχνουμε στην συνέχεια τους 2 κρόκους, το 1 ασπράδι και το corn flour το οποίο έχουμε αναμίξει με λίγο γάλα για να διαλυθεί. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Χύνουμε την κρέμα στην ψημένη τάρτα.

          Για την μαρέγκα

     Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με την γλυκόζη και την ζάχαρη και περιμένουμε να βράσει στους 120 βαθμούς και να γίνει ένα αρκετά πηχτό σιρόπι. Χτυπάμε τα ασπράδια σε χαμηλή ταχύτητα σε μαρέγκα. Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι μέσα στην μαρέγκα και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα γυαλιστερό μείγμα. Τοποθετούμε την μαρέγκα σε κορνέ με μύτη και κάνουμε ροζέτες σε όλη την επιφάνεια της τάρτας( εναλλακτικά απλώνουμε με σπάτουλα την μαρέγκα στην επιφάνεια της τάρτας). Με ένα φλόγιστρο καίμε την επιφάνεια της μαρέγκας έτσι ώστε να δίνει την όψη ελαφρώς καμμένης μαρέγκας (αν δεν έχετε φλόγιστρο μπορείτε να τοποθετήσετε την lemon pie στον φούρνο στο πάνω μέρος της σχάρας και να την ψήσετε για λίγα λεπτά στο grill μέχρι να αρπάξει λίγο από πάνω)


                                                             Και ιδού!








                                                             ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!


                                                                        Γιώργος Γκεβρέκης