ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ








 Ο δρόμος με ξαναέφερε στην ξελογιάστρα Θεσσαλονίκη και φυσικά δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα επισκεπτόμουν το πολυαναμενόμενο εργοστάσιο σοκολάτας που πριν ένα μήνα ξεκίνησε την λειτουργία του στα πλαίσια της ΔΕΘ αλλά θα εξακολουθήσει να είναι ανοιχτό μέχρι και τον Μάρτιο καθώς η προσέλευση είναι αθρόα. Και πώς να μην είναι καθώς η σοκολάτα είναι το αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων σε κάθε της μορφή!
  Η πρόσοψη του κτιρίου με τα έντονα χρώματα και την είσοδο που έχει την μορφή σοκολάτας γάλακτος, μας προδιαθέτει ευχάριστα για την γλυκιά περιήγηση που θα ακολουθήσει και θα μας οδηγήσει στα άδυτα της ιστορίας και επεξεργασίας της σοκολάτας και όχι μόνο.
  Με το που μπαίνουμε στον χώρο μας υποδέχεται μια πλάκα σοκολάτας γάλακτος της ΙΟΝ τεραστίων διαστάσεων μας ανοίγει την όρεξη για αυτό που ακολουθήσει! Με την γεύση μια μίνι γκοφρέτας που μοιράζεται σε κάθε επισκέπτη ακολουθώ το μονοπάτι που θα με φέρει στα βήματα της πιο γλυκιάς αμαρτίας!






Τεραστίων διαστάσεων σοκολάτα γάλακτος


Αφού βγάλουμε φωτογραφίες μπροστά στην τεράστια σοκολάτα, προχωράμε στα ενδότερα του εργοστασίου- μουσείου. Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο γεμάτο σοκολάτα με πολλές επιλογές! Παρακολουθούμε την διαδικασία λιωσίματος της σοκολάτας σε ένα κάδο που αναδύει μυρωδιές σοκολάτας και τους μικρούς μας φίλους να πειραματίζονται με την κατασκευή μπισκότων σε διάφορα σχέδια ρίχνοντας ματιές στην λαχταριστή σοκολάτα που ρέει άφθονη μέσα στον κάδο. Ένα καλάθι γεμάτο σοκολατάκια μας για να δοκιμάσουμε το αποτέλεσμα της διαδικασίας!


Ο κάδος στον οποίο λιώνει και αναδεύεται η σοκολάτα







 Συνεχίζω την περιήγησή μου σε έναν άλλο χώρο του "εργοστασίου"! Προσπερνώντας το ομοίωμα κακαόδεντρου που μας εισάγει στον κόσμο των τροπικών χωρών όπου καλλιεργείται το κακάο, βρίσκω μπροστά μου ένα σιντριβάνι σοκολάτας και δεν διστάζω φυσικά να δεχτώ το κέρασμα από την ντυμένη ζαχαροπλάστης βοηθό του εργοστασίου που βουτάει ένα μπισκοτάκι στην ζεστή λιωμένη σοκολάτα και προσφέρει το γλυκό πειρασμό στους επισκέπτες. 
 Στην συνέχεια μπαίνουμε σε ένα θάλαμο που ακολουθείται η διαδικσία παραγωγής μπισκότων μέχρι την συσκευασία πάντα με ένα παιχνιδιάρικο τρόπο παρουσίασης για να είναι κατανοητός από όλες τις ηλικίες.



Σιντριβάνι σοκολάτας



Διαδικασία παραγωγής μπισκότων











Ο χώρος του μουσείου-εργοστασίου




 Μετά την πρώτη μας περιήγηση και αφού γλυκαθήκαμε από τις σοκολάτες που μας προσέφεραν, ήρθε η ώρα να αναδυθούμε στην ιστορία της σοκολάτας ανά τους αιώνες καθώς και στα στάδια που ακολουθούνται για την επεξεργασία της από τον αρχικό καρπό μέχρι το τελικό προϊόν. Μέσα από επεξηγηματικά κείμενα που βρίσκονται στον χώρο μας ταξιδεύουν στον χωροχρόνο και στις μακρινές εξωτικές χώρες όπου ξεκίνησε η ιστορία της σοκολάτας. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν,να αγγίξουν και να περιεργαστούν έναν αληθινό καρπό κακαόδεντρου αλλά και μέσα από τα διάφορα εκθέματα να δουν βήμα βήμα την διαδικασία της επεξεργασίας του κακάου.
 Σύμφωνα με τον μύθο όταν ο θεός του χρυσού φεγγαριού και των παγωμένων ανέμων, ο Κετζακότλ δώρισε στους ανθρώπους την φωτιά, το νερό και το ψωμί, του έδωσε μαζί και ένα ακόμη δώρο: το κακαόδεντρο. Μέχρι το 600 μ.Χ ότι ξέρουμε για το κακάο κινείται στην σφαίρα του μύθου. Τα πρώτα ιστορικά στοιχεία για το κακαόδεντρο και τον καρπό του τα έχουμε όταν οι Μάγια μετανάστευσαν στα βάθη της Νότιας Αμερικής. Εκεί ο αναπτυγμένος αυτός λαός δημιούργησε τις πρώτες φυτείες κακάο και γρήγορα οι καρποί του, οι κακαοβάλανοι εξελίχθηκαν σε μια καθημερινή τροφή αλλά και σε΄ένα πολύτιμο νόμισμα για τις συναλλαγές των λαών της Κεντρικής Αμερικής.



Ο καρπός του κακαόδεντρου









 Γύρω στο 1519 διασχίζοντας την άγνωστη τότε χώρα του Μεξικού, ο Ισπανός Φερδινάνδος Κορτές έκανε μια σειρά από τις νικηφόρες μάχες με ιθαγενείς. Για καλή του τύχη, ανάμεσα σε όλους τους θησαυρούς βρήκε και καρπούς κακάο. Όταν ο Κορτές δοκίμασε το ρόφημά τους, το "σοκολάτλ" όπως το ονόμαζαν οι Αζτέκοι, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που μαζί με το πρώτο πλοίο που πήγε για την Ισπανία έστειλε και μια μεγάλη ποσότητα κακαοβαλάνων. Αυτό ήταν! Οι αριστοκρατικοί κύκλοι της Ισπανίας ξετρελάθηκαν και σύντομα το ρόφημα της σοκολάτας εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη.
  Η αγαπημένη σε όλους μας σοκολάτα είναι τροφή που παράγεται μέσα από μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, που απαιτεί μεγάλη πείρα, πολλή φροντίδα και ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα στάδια παραγωγής της. Τα στάδια επεξεργασίας είναι τα ακόλουθα : 


  •  Καθαρισμός των κακαοβαλάνων    
  •  Καβούρδισμα κακαοβαλάνων
  • Αποφλοίωση και τεμαχισμός κακαοβαλάνων
  • Ανάμειξη ποικιλιών κακαοβαλάνων, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη ποικιλία
  • Άλεση και πολτοποίηση
  • Ανάμειξη συστατικών συνταγής ζάχαρη, γάλα κτλ.
  • Ραφινάρισμα, διαδικασία κατά την οποία το μείγμα μετατρέπεται σε λεπτή σκόνη.
  • Κονσάρισμα, στάδιο κατά το οποίο η σκόνη και το βούτυρο κακάο μετατρέπονται σε ευωδιαστό πολτό.
  • Τελικό στάδιο, κατά το οποίο το ρευστό μείγμα χύνεται σε φόρμες πλακιδίων, προστίθενται αμύγδαλα, φουντούκια, γέμιση κτλ, ψύχεται και συσκευάζεται μέχρι να φτάσει στα σημεία πώλησης και στα χέρια μας.






Μετά την ιστορική περιήγησή μας στην ιστορία της σοκολάτας μπαίνουμε ξαφνικά σε κλίμα τροπικό! Η βλάστηση πλούσια και η υγρασία στα ύψη. Όχι δεν διακτινιστήκαμε στην Λατινική Αμερική αλλά  μέρος του "εργοστασίου" είναι διαμορφωμένος στις κλιματολογικές συνθήκες τροπικών κλιμάτων όπου καλλιεργείται το κακάο! Βοηθός σε αυτό είναι ο Θανάσης Τσαλταμπάσης που μέσω ενός επεξηγηματικό βίντεο μας ταξιδεύει στις μακρινές τροπικές χώρες και την ιστορία τους με άξονα βέβαια την σοκολάτα και τις περιπέτειες της!
  Περπατώντας στον χώρο μπαίνουμε σε έναν λαβύρινθο με καθρέπτες που μπερδεύει τα βήματά μας και μας οδηγεί σε έναν κόσμο που θυμίζει παραμύθι. Ακούγεται ο ήχος ενός καταράκτη και το μονοπάτι μας οδηγεί σε έναν μεγαλειώδη καταρράκτη σοκολάτας! Ναι και όμως είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης σοκολάτας που έχει κατασκευαστεί και πλαισιώνεται από έναν κόσμο πολύχρωμο με τεράστια χρωματιστά μανιτάρια και φυτά που μόνο σε ταινίες φαντασίας όπως ο" Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας" θα μπορούσαμε να δούμε! 



Ο καταρράκτης σοκολάτας









 Από τα τροπικά δάση εμφανίζεται μπροστά μου ένα χημικό εργαστήριο και ένας τρελός επιστήμονας να κάνει τα πειράματά του μπροστά στο κοινό μαζί με τον πολύπλοκο εξοπλισμό του από πειραματικού σωλήνες και περίεργα πολύχρωμα υγρά. Όλοι φαίνονται να το διασκεδάζουν καθώς ο "επιστήμονας" σχολιάζει με χιούμορ του παρευρισκομένους.



Ο τρελός επιστήμονας του εργαστηρίου
  Νομίζω ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα μπανάκι από σοκολάτα τί λέτε? Και όμως γίνεται και αυτό! Μέσω εικονικής πραγματικότητας μπορούμε να μπούμε σε μια μπανιέρα που προβάλει μέσω οθόνης τον εαυτό μας να βρίσκεται βουτηγμένος σε ένα λουτρό σοκολάτας!





 Και μην νομίζετε ότι μπορείτε να βρείτε μόνο σοκολάτα στο εργοστάσιο. Ο σκληρός ανταγωνιστής της, η καραμέλα έχει την θέση της εκεί καθώς η γνωστή εταιρεία Soocre έχει στήσει το εργαστήριό της όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε την διαδικασία κατασκευής των λαχταριστών καραμελών όπου μπορούμε φυσικά να αγοράσουμε από τα πολύχρωμα λαχταριστά γλειφιτζούρια τους!





Ως χορηγός η ΙΟΝ  μας παρουσιάζει και όλη την γκάμα των προϊόντων σοκολάτας που παράγει σε μια καλαίσθητη βιτρίνα που μας κάνει να θέλουμε ακόμη περισσότερο να απολαύσουμε μια πλάκα σοκολάτας γάλακτος! Πειραματιζόμαστε με περίεργες γεύσεις σοκολάτας και παίζουμε ένα παιχνίδι γευσιγνωσίας σοκολάτας όπου πρέπει να μαντεύσουμε τους σπάνιους συνδυασμούς σοκολάτας όπως σοκολάτα- λεβάντα ή σοκολάτα-πιπέρι!





Ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε πώς συνδυάζεται η σοκολάτα με την τέχνη με τον πιο αριστοτεχνικό τρόπο! Σε αυτόν τον χώρο θα δούμε από έργα τέχνης και πίνακες ζωγραφικής εμπνευσμένα από την σοκολάτα μέχρι γλυπτά αντίγραφα μνημείων φτιαγμένα εξολοκλήρου από σοκολάτα! Θα απολαύσουμε οπτικά αυτή την φορά τον λευκό πύργο της Θεσσαλονίκης φτιαγμένο από λευκή σοκολάτα, το μνημείο του Ερεχθείου με τις καρυάτιδες επισης με λευκή σοκολάτα, έναν περίτεχνο ρολόι μέχρι και φόρεμα φτιαγμένο από αυτό το λαχταριστό και ποικίλο σε χρήσεις από ότι αποδείχθηκε υλικό. Εδώ θα δούμε την Μέριλιν Μονρόε να απολαμβάνει το ρόφημα σοκολάτας της αλλά και ένα σοκολατένιο έργο εμπνευσμένο από την Γκουέρνικα του Πικάσο! Η σοκολάτα σε όλο της το μεγαλείο λοιπόν!



Το Ερέχθειο από λευκή σοκολάτα




Ο λευκός πύργος




               


                                                   






                       







Φόρεμα φτιαγμένο από σοκολάτα


 Οι λάτρεις των κλασσικών παιχνιδιών όπως το τάβλι και το σκάκι θα ικανοποιηθούν και αυτοί καθώς βρίσκουμε ομοιώματα αυτών των επιτραπέζιων από σοκολάτα που πραγματικά δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα κανονικά, αντιθέτως γίνονται ακόμα πιο ελκυστικά!















Προτομή του Μ.Αλεξάνδρου από σοκολάτα


Συνεπαρμένος από όλη αυτή την περιήγηση στο κόσμο της σοκολάτας κατευθύνθηκα προς το πωλητήριο όπου και εκεί μπορούσα να βρω πληθώρα σοκολατένιων λιχουδιών που δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά όπως cd, τουβλάκια Lego, πλάκες με επιγραφές, λουκάνικα και διάφορα άλλα αντικείμενα φτιαγμένα φυσικά από σοκολάτα. Η έκθεση δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει ακόμα και γύρο με πίτα με σοκολάτα αλλά και πάρα πολλά πολύχρωμα σοκολατάκια! Αν σας άνοιξα την όρεξη για σοκολάτα δεν μένει παρά με την πρώτη ευκαιρία να πεταχτείτε μέχρι την συμπρωτεύουσα για να απολαύσετε από κοντά την μαγεία της σοκολάτας σε όλες της τις μορφές!


          
                  
Η Γκούέρνικα του Πικάσο σε μορφή σοκολάτας

              


                 
                                               





                                                          


                                                    ΚΑΛΑ ΓΛΥΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ!


                            

                                                           ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΕΒΡΕΚΗΣ